Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wulvergem
Straat Vrooilandstraat
Locatie Vrooilandstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pond Farm Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Men startte met de aanleg van de begraafplaats in juli 1916. Op de begraafplaats zijn 301 mannen begraven. Er werden 3 'special memorials' opgericht voor de mannen van het ‘1st/7th Cheshire’. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Pond Farm Cemetery is een rechthoekige begraafplaats met een oppervlakte van ca. 2125m². Het terrein helt lichtjes af. De begraafplaats wordt omgeven door een lage, grijsgroene natuurstenen muur afgedekt met witte natuursteen, die de niveauverschillen van het terrein volgt. De toegang springt van voren uit en wordt afgesloten met een smeedijzeren hek. In de toegangsmuren zijn het registerkastje en de drie landplaten ingewerkt. Een natuurstenen schuilhuisje met een dak opgebouwd uit trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken, staat achteraan op de begraafplaats en bevat de metalen informatieplaat en witstenen zitbanken. Het dienstgebouw aan de achterzijde wordt afgesloten met een houten deur. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) staat rechts op de begraafplaats op een verhoogd perk. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en sierappels langs de randen.

  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier: DW002411

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wulvergem

Wulvergem (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.