Pastorie Sint-Egidiusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Dendermonde
Deelgemeente Sint-Gillis-bij-Dendermonde
Straat Frans Van Schoorstraat
Locatie Frans Van Schoorstraat 12, Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Dendermonde (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Egidiusparochie

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pastorie van de parochie Sint-Egidius (Sint-Gillis-bij-Dendermonde) met ommuurde tuin ten zuidwesten. Beschermd monument bij ministerieel besluit van 4 december 2003.

De pastorie uit 1908-1909 werd gebouwd in neostijl naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck na de voltooiing van de nabijgelegen neogotische Sint-Egidiuskerk van 1903-1907 naar ontwerp van dezelfde architect. Zowel pastorie en kerk werden ingeplant op een nieuw aangelegd plein in het dorpscentrum.

Het gebouw telt vier ongelijke, verspringende traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De linkertravee wordt bekroond door kantelen, de twee middelste traveeën zijn bekroond door één trapgeveltop. De rechtertravee werd uitgebouwd als lijstgevel. In het dak werd een dakkapel voorzien. De ramen zijn voorzien van natuurstenen kruisverdelingen, dorpels en lintelen. De vensters van de eerste en de dakverdieping rusten op een doorlopende dorpel. Centraal werd een toegangsdeur met boven- en zijlicht ingebracht. Alle muuropeningen hebben ontlastingsbogen. De sierankers werden uitermate decoratief uitgewerkt.

Interieur. Behouden indeling en aankleding zoals ontworpen door architect Henri Vaerwyck. De drie vooruitspringende linkertraveeën herbergen twee ontvangstruimten en een inkomhal. Deze hal geeft toegang tot de centraal in het huis gelegen traphal die visueel en praktisch doorloopt tot de eerste en de zolderverdieping. Rondom de traphal bevinden zich alle kamers. Eigen aan het interieur zijn de sobere binnendeuren en omlijstingen in vernist grenenhout en de geschilderde trap. Alle deuren zijn een variatie op het thema van een deurblad met beneden twee verticale panelen vervolgens een horizontaal paneel en bovenaan een drielicht. De toegang van de traphal naar het officiële salon heeft een dubbele deur en valt daardoor onmiddellijk op in de hal. De verbinding tussen het officiële salon en de woonkamer bestaat uit een deur met vier vleugels. Ornamenten bleven beperkt tot stucwerk in het plafond van het officiële salon. De schouwen getuigen eveneens van de smaak anno 1910.

  • BOVYN M. 1983: Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nr. 27, Jaarboek 1982, 49.
  • DE BROUWER J. 1977: Dendermonde – Sint-Gillis Buiten, 75 jaar parochie, 70 jaar kerk, Dendermonde, 16.

Bron: Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Gillis-bij-Dendermonde

Sint-Gillis-bij-Dendermonde (Dendermonde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.