Apotheek De Hert

• is aangeduid als beschermd monument Apotheek De Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Apotheek de Hert

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

"In den Hert", volgens het opschrift en het bekronend topstuk. Apotheek. Getrouwe en gedetailleerde imitatie van de regionale renaissance architectuur in Veurne, gedateerd 1906 door middel van sierankers, naar ontwerp van architect A. Dumont (De Panne).

In het eerste decennium van vorige eeuw heerste er een echte bouwwoede in de Veurnse stadskern. Het aantal aanvragen voor 'kunstige verbouwingen' was groot in die tijd. Haast zeker heeft het monumentenbeleid van burgemeester Daniël de Haene en stadsarchitect Jozef Vinck hiertoe de aanzet gegeven. In die geest gaf ook de kunstminnende apotheker, Honoré Ruyssen uit Roesbrugge, in 1906 opdracht aan architect A. Dumont een ontwerp te tekenen voor een huis en apotheek, dat het 18de-eeuwse breedhuis met drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, dat hij recent gekocht had van stadssecretaris Charles Vanlichtervelde, diende te vervangen. De architect, die een sterke affiniteit had met Veurne, liet zich bij deze taak duidelijk inspireren door de bogengalerij van het nabije huis De Hoge Wacht en door het stadhuis. De uitvoerders van het plan lieten hun namen achter in de rechterplint: "V. Lepoudre en B. V.D. Plassche".

Diephuis van drie traveeën twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gele baksteenbouw voorzien van jaarankers en sierankers. Gebruik van geschaafde baksteen met voeg nul voor ornamenten en omlijstingen. Trapgevel voorzien van een in- en uitgezwenkte top bekroond met hert. Begane grond opengewerkt door een drieledige korfbogen galerij, onder druiplijst voorzien van sluit- en aanzetstenen, te midden steunend op Toscaanse zuilen (Euvillesteen). Borstwering versierd met geometrische renaissance patronen. Rechthoekige vensteropeningen verdiept in een geprofileerde tudorboog omlijsting onder doorlopend druiplijst op uitgewerkte consoles; boogvelden versierd met schelpvulling, te midden voorzien van rankwerk met roosmotief. In de geveltop centraal aediculavenster, bekroond met analoge nis waarin kelk onder driehoekig fronton. Geflankeerd door rechthoekige zoldervensters in rondboogomlijsting met schelpmotief in de boogvelden.

• Stadsarchief Veurne, Modern archief, bundel 548 (1906).

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002326, Panden uit de 19de en begin 20ste eeuw
Auteurs: Huys, Martine