Grafkapel van de familie Spitaels

Beschrijving

Grafkapel opgericht in 1871 ter herinnering aan de familie Spitaels. Het hardstenen gebouw werd opgetrokken in een zware neogotische vorm. Het is het oudste nog bestaande graf op het kerkhof. Het plotse overlijden van zijn jonge echtgenote deed de heer Spitaels wellicht beslissen tot het optrekken van de grafkapel.

De vierkante grafkapel met zadeldak werd opgetrokken in hardsteen. De hoeken werden met steunberen, versierd en met spitsboognissen, geaccentueerd. De voorgevel heeft een rechte deur gevat in een spitsboog. Het bovenste deel van de boog is opgevuld met maaswerk. Links en rechts van de boog werd een olijftak ingebeiteld. Het fronton is gedecoreerd met een banderol, hogels en een geopende vierlob. De zijgevels hebben één uitgehouwen spitsboognis met erin het kruis op Golgotha een plantenkrans versierd. De kapel wordt afgesloten met een metalen deur waarvan het open maaswerk gegoten is.

De kapel is binnenin wit geschilderd. Tegen de achterwand bevindt zich een witmarmeren altaartafel, sober gedecoreerd met het opschrift "SEPULTURE DE LA FAMILLE ALFRED SPITAELS". Op de linker wand situeren zich twee grafplaten: "A LA MEMOIRE DE DAME CHARLOTE ZELIE VAN CUTSEM EPOUSE DE M ALFRED SPITAELS DEDECE A ONKERZELE LE 2 OCTOBRE 1871 A L'AGE DE 23 ANS 2 MOIS" en "A LA MEMOIRE DE MONSIEUR ALFRED SPITAELS VEUF DE DAME CHARLOTTE ZELIE VAN CUTSEM DECEDE A ONKERZELE LE 28 JANVIER 1903 A LAGE DE 62 ANS".

Bron: Beschermingsdossier DO002265