Grafkapel van de familie Spitaels

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Geraardsbergen
Deelgemeente Onkerzele
Straat Onkerzelestraat
Locatie Onkerzelestraat zonder nummer, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Grafkapel familie Spitaels

Deze bescherming is geldig sinds 11-06-2004.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Grafkapel van de familie Spitaels

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Grafkapel opgericht in 1871 ter herinnering aan de familie Spitaels. Het hardstenen gebouw werd opgetrokken in een zware neogotische vorm. Het is het oudste nog bestaande graf op het kerkhof. Het plotse overlijden van zijn jonge echtgenote deed de heer Spitaels wellicht beslissen tot het optrekken van de grafkapel.

De vierkante grafkapel met zadeldak werd opgetrokken in hardsteen. De hoeken werden met steunberen, versierd en met spitsboognissen, geaccentueerd. De voorgevel heeft een rechte deur gevat in een spitsboog. Het bovenste deel van de boog is opgevuld met maaswerk. Links en rechts van de boog werd een olijftak ingebeiteld. Het fronton is gedecoreerd met een banderol, hogels en een geopende vierlob. De zijgevels hebben één uitgehouwen spitsboognis met erin het kruis op Golgotha een plantenkrans versierd. De kapel wordt afgesloten met een metalen deur waarvan het open maaswerk gegoten is.

De kapel is binnenin wit geschilderd. Tegen de achterwand bevindt zich een witmarmeren altaartafel, sober gedecoreerd met het opschrift "SEPULTURE DE LA FAMILLE ALFRED SPITAELS". Op de linker wand situeren zich twee grafplaten: "A LA MEMOIRE DE DAME CHARLOTE ZELIE VAN CUTSEM EPOUSE DE M ALFRED SPITAELS DEDECE A ONKERZELE LE 2 OCTOBRE 1871 A L'AGE DE 23 ANS 2 MOIS" en "A LA MEMOIRE DE MONSIEUR ALFRED SPITAELS VEUF DE DAME CHARLOTTE ZELIE VAN CUTSEM DECEDE A ONKERZELE LE 28 JANVIER 1903 A LAGE DE 62 ANS".

Bron: Beschermingsdossier DO002265

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Onkerzele

Onkerzele (Geraardsbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.