Dokterswoning Caluwaerts

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Herzele
Deelgemeente Sint-Lievens-Esse
Straat Populierestraat
Locatie Populierestraat 6, Herzele (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dokterswoning Caluwaerts

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Lievens-Esse

Deze bescherming is geldig sinds 12-08-1991.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dokterswoning, opgetrokken door Frans Caluwaerts in 1882.

De onbebouwde terreinen waarop momenteel het huis Caluwaerts staat was bij het begin van het Belgisch kadaster eigendom van de ‘Bienfaisance de St-Lievens-Essche'. In 1875 wordt een splitsing van de terreinen ingetekend als gevolg van de bouw van de naastgelegen school met meesterwoning. Dokter Frans Caluwaerts had duidelijk de intentie op deze plaats een huis op te trekken wanneer hij circa 1880 het huidige terrein kocht want het daaropvolgende jaar verrees er een woning (1882). Circa 1893 werd de woning verkocht aan Zenon Ost, eveneens een geneesheer. Hij liet een deel van de woning afbreken. Recent werd de woning meermaals aangepast door de aanbouw van nieuwe vleugels.

Het oorspronkelijke pand werd opgetrokken in een U-vorm met verspringende traveeën. Vermoedelijk bestond het pand uit een hoofdvolume zoals nu bewaard en twee lagere zijvleugels. Vanaf 1894 werden de zijvleugels stelselmatig afgebroken en vervangen door nieuwe vleugels (onder andere garage) in een gelijkaardige stijl als het hoofdvolume. De oorspronkelijk gepleisterde gevel van het dubbelhuis telt drie traveeën waarvan de middelste - de inkompartij - als overdekt balkon werd uitgewerkt. De bakstenen gevel rust op een eenvoudige hardstenen plint en is links en rechts afgewerkt met hoekpilasters. Een rijk uitgewerkte kroonlijst schraagt het mansardedak. De centrale uitbouw wordt overdekt met een uivormig torendak. In het dak werden twee bijzonder mooie dakkapellen geplaatst.

De mooie tuin met interessant bomenbestand is langs de straatzijde afgewerkt met een ijzeren hek en langs de andere zijden met muren.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002294, Burgerlijke architectuur te Sint-Lievens-Esse.

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Sint-Lievens-Esse

Kauwstraat, Populierestraat, Sint-Lievensplein, Terbiest (Herzele)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.