erfgoedobject

Dokterswoning Caluwaerts

bouwkundig element
ID: 201055   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201055

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning Caluwaerts
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Lievens-Esse
    Deze bescherming is geldig sinds 12-08-1991

Beschrijving

Dokterswoning, opgetrokken door Frans Caluwaerts in 1882.

De onbebouwde terreinen waarop momenteel het huis Caluwaerts staat was bij het begin van het Belgisch kadaster eigendom van de ‘Bienfaisance de St-Lievens-Essche'. In 1875 wordt een splitsing van de terreinen ingetekend als gevolg van de bouw van de naastgelegen school met meesterwoning. Dokter Frans Caluwaerts had duidelijk de intentie op deze plaats een huis op te trekken wanneer hij circa 1880 het huidige terrein kocht want het daaropvolgende jaar verrees er een woning (1882). Circa 1893 werd de woning verkocht aan Zenon Ost, eveneens een geneesheer. Hij liet een deel van de woning afbreken. Recent werd de woning meermaals aangepast door de aanbouw van nieuwe vleugels.

Het oorspronkelijke pand werd opgetrokken in een U-vorm met verspringende traveeën. Vermoedelijk bestond het pand uit een hoofdvolume zoals nu bewaard en twee lagere zijvleugels. Vanaf 1894 werden de zijvleugels stelselmatig afgebroken en vervangen door nieuwe vleugels (onder andere garage) in een gelijkaardige stijl als het hoofdvolume. De oorspronkelijk gepleisterde gevel van het dubbelhuis telt drie traveeën waarvan de middelste - de inkompartij - als overdekt balkon werd uitgewerkt. De bakstenen gevel rust op een eenvoudige hardstenen plint en is links en rechts afgewerkt met hoekpilasters. Een rijk uitgewerkte kroonlijst schraagt het mansardedak. De centrale uitbouw wordt overdekt met een uivormig torendak. In het dak werden twee bijzonder mooie dakkapellen geplaatst.

De mooie tuin met interessant bomenbestand is langs de straatzijde afgewerkt met een ijzeren hek en langs de andere zijden met muren.


Bron     : Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002294, Burgerlijke architectuur te Sint-Lievens-Esse.
Auteurs :  Mertens, Joeri
Datum  : 2005


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Sint-Lievens-Esse

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dokterswoning Caluwaerts [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201055 (Geraadpleegd op 29-11-2020)