Stationschefwoning met bureel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Veurne
Deelgemeente Veurne
Straat Zuidburgweg
Locatie Zuidburgweg 111, Veurne (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stationschefwoning met bureel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Stationschefwoning met bureel

Deze bescherming is geldig sinds 04-06-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vrij spoedig na het verschijnen van de wet van 9 juli 1875 betreffende de tramwegen werd overgegaan tot de oprichting van de maatschappij Tramways de La Flandre Occidentale. In 1877 vragen de heren L. Finet en L. Bogaert, in de naam van deze maatschappij de vergunning voor de exploitatie van een buurtlijn De Panne-Veurne-Nieuwpoort-Oostende-Blankenberge. De oprichting van deze lijn gebeurde in verschillende fases. Het baanvak Nieuwpoort-Veurne werd in 1886 ingehuldigd. In 1889 werd de lijn Veurne-Ieper-Veurne ingelegd. In 1901 tenslotte werd de lijn De Panne-Veurne-Poperinge geopend. De tramlijnen gaan geleidelijk verdwijnen en worden vervangen door autobusdiensten. In het Veurnse worden de lijnen opgebroken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Tramstatie" cf. opschrift op de puilijst. Voormalige woning van de stationchef met bureel opgetrokken in de jaren 1920 in een verzorgde eclectische vormgeving. Hoekgebouw bestaande uit een woongedeelte van vier traveeën + één afgeschuinde hoektravee + vier traveeën en een lager gedeelte van drie traveeën. Afgewolfde zadeldaken (leien), voorzien van dakkapellen met trapgevels. Gele baksteenbouw voorzien sierankers. Gecementeerde plint. Gebruik van euvillesteen voor de puilijst, de banden en de getoogde venster- en deuromlijstingen voorzien van oren en negblokken, kruiskozijnen en drielichten. Behouden schrijnwerk getypeerd door bovenlichten met ruitvormige roedeverdeling. Eenvoudig doch behouden interieur getypeerd door verzorgd schrijnwerk cf. de paneeldeuren en de bordestrap met balusterleuning; de granito vloeren op de begane grond; de brede plankenvloeren op de verdieping.

  • NEYENS J. 1980: De buurtspoorwegen in de provincie West-Vlaanderen 1885-1967, Lier.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002326, Panden uit de 19de en begin 20ste eeuw

Auteurs: Huys, Martine

Datum tekst: 2004

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.