Herenhuis

Gemeente Veurne

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis en oude tuinmuur

is beschermd als monument Herenhuis en tuinmuur

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1839 in opdracht van de heer Caerel Cornille op de plaats waar voordien twee kleinere woningen stonden. Het volume en de gevelordonnantie van het hoofdvolume bleven volledig behouden zoals op de bouwaanvraag.

Het huis werd in de jaren 1969 opgekocht door de kunstschilder P. Delvaux; hij renoveerde het volledig en bleef er wonen tot zijn dood in 1994.

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de/ straat). Bepleisterde lijstgevel boven een natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen; arduinen onderdorpels. Verzorgd schrijnwerk naar het 19de-eeuws model: kruisramen met een geprofileerde tussendorpel; persiennes op de begane grond. Paneeldeur met tweeledig bovenlicht. Links garage Analoge achtergevel. Uitbouw - i.e. voormalig atelier van Delvaux - voorzien van grote glaspartijen op de zuidwesthoek Achterliggende ommuurde tuin. Oude tuinmuur aan de Citernestraat.

• Stadarchief Veurne., Modern archief, bundel 495/9
  • OLLINGER–ZINGUE L., LEEN F., e.a. 1997: Paul Delvaux 1897-1994, tentoonstellingscatalogus, Wommelgem.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002326, Panden uit de 19de en begin 20ste eeuw

Auteurs: Huys, Martine