Windmolen Decroos

Gemeente Veurne
Locatie Palinghoekstraat 8, Veurne (West-Vlaanderen)

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molentje Decroos

is beschermd als monument Windmolen Decroos

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Decroos met omgeving

Beschrijving

In 1905 wordt de molen gebouwd door Kamiel Decroos. De molen, met een hoogte van ongeveer 5 m, werd gebruikt voor het vermalen van tarwe tot meel en het vermalen van gerst en haver tot veevoeder. De kleinschalige productie was bedoeld voor eigen gebruik. Deze ‘hoevemolen’ was een vrij courant verschijnsel in de Vlaamse kuststreek in de loop van de 19de en vroege 20ste eeuw. In 1997 wordt de molen, na stormschade, iets verderop heropgebouwd.

Bron: CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel III: arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne; Brugge, 2005, p. 257.

Aanvullende informatie

De omgeving van Molen Decroos wordt gekenmerkt door een open landschap van weiland en akkerland, afgelijnd door wilgenrijen. Ten noorden wordt het gebied begrensd door de Slijkvaart.

Declercq, Daan (15-02-2016 )