Belgische militaire begraafplaats

Gemeente Veurne

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Belgische militaire begraafplaats

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Belgische militaire begraafplaats

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Vanaf oktober 1914 werd in Steenkerke een begraafplaats aangelegd. Het gebrek aan een chronologie wijst er op dat er vele ontgravingen plaatsvonden, dat er later graven bijgekomen zijn en dat er grondig herschikt werd. De begraafplaats werd midden de jaren ’20 in zijn huidige vorm aangelegd.

Er liggen 537 doden begraven (of worden herdacht), waaronder 1 Belgische dode uit de Tweede Wereldoorlog.

Toegangsweg in rode steenslag, afgezet met populieren en buxushaag en uitmondend in parking en begraafplaats.

Grondplan met kronkelende zijkant aan zuidelijke kant, bepaald door de bochten van een beek. Het terrein klimt lichtjes. Voormuur uit rode baksteen met rondboogomlijstingen en lage pilasters, afgedekt met grijze geprofileerde, hardstenen dekplaten. Tweeledig metalen hek op de zgn. brug over de nu gedempte beek, waar nu 2 grasperken zijn aangelegd.

Aan de andere zijden wordt de begraafplaats omgeven door een buxushaag, hoge populieren en knotwilgen. De begraafplaats wordt in tweeën verdeeld via een verhard middenpad, dat uitmondt bij de vlaggemast achteraan de begraafplaats. Vooraan links een houten schuilgebouwtje met grondplan, register en bezoekersboek. Vooraan en tussen de rijen graven zijn bloemperken voorzien met rozenstruiken en narcissen in de lente. De rest van de begraafplaats is met gras bezaaid.

• Informatie verzameld door Roger Verbeke
  • Informatie afkomstig van de Dienst Oorlogsgraven (Algemene Directie Material Resources – Divisie CIS en Infrastructuur – Sectie Infrastructuur – Bureau Real Estate)
  • Den Baes, Johan (eindred.), Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, V.V.V.4s Alveringem, Lo-Reninge, Veurne, Veurne-Ambacht, Koksijde, 2004.

Bron: Beschermingsdossier: DW002404