Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery

Gemeente Vleteren
Locatie Leeuwerikstraat zonder nummer, Vleteren (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Dozinghem Military Cemetery

Beschrijving

De begraafplaats werd door de C.C.S.’s 9 maanden gebruikt, tot in het voorjaar van 1918 (Duits Lente-Offensief).

Volgens het huidige register liggen er nu 3.312 doden begraven (of worden herdacht), waarvan 73 uit de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Begraafplaats met rechthoekig grondplan en een oppervlakte van ca. 12.300m². Het terrein is vlak en wordt omgeven door een haag. Toegang bij de noordwestelijke hoek via een ijzeren hek, vastgemaakt aan 2 bakstenen pijlers, met het opschrift ‘Dozinghem Military Cemetery, 1917-1918 1939-1945’ en het registerkastje. Verder langs de noordelijke zijde is nog een tweede toegang met hek. Van west naar oost loopt een centrale as, met het ‘Cross of Sacrifice’ (type B) en de ‘Stone of Remembrance’, die op een bakstenen verhoog geplaatst is. Centraal tegen de noordzijde staat een schuilgebouw uit rode baksteen, afgewerkt met witte natuursteen, met zadeldak, gebroken fronton en rondbogige doorgang. Binnenin zijn onder een bepleisterd tongewelf de landplaten, de metalen informatieplaat en een zitbank ondergebracht. Op de begraafplaats zijn nog stenen zitbanken terug te vinden, evenals 2 dienstgebouwen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, berken, essen, hemelbomen en eiken.

• Cushing Harvey, From a surgeon’s journal 1915-1918. London, Constable & Co, 1936.
  • Onderzoek / Notities door Jean-Pierre Devos (West-Vleteren).
  • De Bruyne Tony, R.A.M.C. Chain of evacuation 1917, in: "Shrapnel", 1990.
  • Spagnoly Tony & Smith Ted, De Ieperboog 1914-1918: Ieper (= "Schetsen van het westelijke front", 1; "Slagveld België", 3). Erpe, Uitgeverij De Krijger, 1998.

Bron: Beschermingsdossier: DW002416