Belgian Battery Corner Cemetery

Gemeente Ieper

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Belgian Battery Corner Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Belgian Battery Corner Cemetery

Op 'Belgian Battery Corner' waren batterijen van de Belgische artillerie opgesteld in 1915.

De begraafplaats werd ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect). Volgens het huidige register liggen er 573 militairen begraven (of worden herdacht).

Begraafplaats met onregelmatig grondplan, aangelegd in twee niveaus met een oppervlakte van 3350m². Vooraan wordt de begraafplaats deels van de straat gescheiden door een gracht, behalve de bakstenen muur bij de toegang. Langs de andere zijden wordt ze omheind door een haag (beuk). Open toegang tussen een gebogen voormuur (beurtelings concaaf en convex) geflankeerd door twee lage, rechthoekige witstenen pijlers, met opschrift: 'Belgian Battery Corner Cemetery 1916-1918'. Aan de voormuur hangen de drie landplaten. Vlakbij de ingang staat de 'Stone of Remembrance'. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat achteraan (zuidelijke kant) op de begraafplaats, net op de scheiding tussen de twee niveaus, met trapjes rondom rond het offerkruis. Het bakstenen schuilhuisje staat eveneens achteraan de begraafplaats. Het gebouw is afgewerkt met witte natuursteen, een zadeldak met rode dakpannen, een rondboogopening en rondboogversieringen. Binnenin zijn onder een bepleisterd tongewelf stenen zitbanken en de metalen informatieplaat ondergebracht. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en diverse boomtypes.

Bron: Beschermingsdossier DW002420