erfgoedobject

Belgian Battery Corner Cemetery

bouwkundig element
ID
201073
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201073

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats langs de Omloopstraat, nabij het kruispunt met de Frezenbergstraat, op twee kilometer ten zuidwesten van het centrum van Ieper.

Op ‘Belgian Battery Corner’ waren batterijen van de Belgische artillerie opgesteld in 1915, vandaar de naam. Men neemt aan dat het zou gaan om de ‘1e Groupe Régiment d’Artillerie Provisoire’ (97, 98 en 99 batterijen). De begraafplaats werd gestart door de ‘8th Division’ ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917 (hoewel één graf van maart 1916 dateert). De begraafplaats werd voor bijzettingen gebruikt tot oktober 1918, met vooral doden uit de medische post die vlakbij in een boerderij geïnstalleerd was. Bijna de helft van de doden behoorde tot artillerie-eenheden, wat betekent dat de artillerie in deze omgeving sterk actief was. De ‘1st Field Company, Australian Engineers’ en de ‘21st Australian Machine Gun Company’ richtten elk een regimentsgedenkteken op de begraafplaats op, die nu evenwel verdwenen zijn. Volgens het huidige register liggen er 573 militairen begraven (of worden herdacht): het gaat om 431 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 5 niet geïdentificeerd konden worden), 125 doden uit Australië (waarvan 2 niet geïdentificeerd), 7 Canadezen, 2 Indiërs en 8 Nieuw-Zeelanders. Twee Australiërs, wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, worden met een ‘special memorial’ herdacht.

De begraafplaats werd ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Begraafplaats met onregelmatig grondplan, aangelegd in twee niveaus met een oppervlakte van 3.350m². Vooraan wordt de begraafplaats deels van de straat gescheiden door een gracht, behalve de bakstenen muur bij de toegang. Langs de andere zijden wordt ze omheind door een haag (beuk). Open toegang tussen een gebogen voormuur (beurtelings concaaf en convex) geflankeerd door twee lage, rechthoekige witstenen pijlers, met opschrift: 'Belgian Battery Corner Cemetery 1916-1918'. Aan de voormuur hangen de drie landplaten. Vlakbij de ingang staat de 'Stone of Remembrance'. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat achteraan (zuidelijke zijde) op de begraafplaats, net op de scheiding tussen de twee niveaus, met trapjes rondom rond het offerkruis. Het bakstenen schuilhuisje staat eveneens achteraan de begraafplaats. Het gebouw is afgewerkt met witte natuursteen, een zadeldak met rode dakpannen, een rondboogopening en rondboogversieringen. Binnenin zijn onder een bepleisterd tongewelf stenen zitbanken en de metalen informatieplaat ondergebracht. De graven liggen onregelmatig verspreid over drie perken. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en diverse boomtypes.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002420
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Belgian Battery Corner Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201073 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.