erfgoedobject

Duhallow A.D.S. Cemetery

bouwkundig element
ID: 201075   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201075

Juridische gevolgen

Beschrijving

De begraafplaats werd gestart op 31 juli 1917. Na de wapenstilstand werden 633 doden overgebracht naar 'Duhallow A.D.S. Cemetery'.

Er ligt één Brit die gestorven is in mei 1940.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect). In het totaal gaat het om 1602 doden.

Langwerpige, nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met effen terrein dat iets lager dan het straatniveau gelegen is, met een oppervlakte van circa 5060m². De begraafplaats wordt aan de voorzijde (zuidwestkant) van de straat afgescheiden door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Aan de andere zijden van de begraafplaats zorgen hagen (laurierkers) voor de afscheiding. De toegang wordt gevormd door een tweeledig, smeedijzeren hek, dat bereikt kan worden via trappen en geflankeerd wordt door twee rechthoekige, witstenen pijlers met opschrift: 'Duhallow A.D.S. Cemetery 1915-1919'. Bij de toegang zit het registerkastje, terwijl de teksten van de landplaat horizontaal gegrift zijn in de dekstenen van de voormuur. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice' (type B). Achteraan de begraafplaats staat de 'Stone of Remembrance'. Vlakbij deze herdenkingssteen staat een bakstenen schuilgebouw afgewerkt met witte natuursteen, in classicerende stijl met zadeldak, gebroken fronton, rondbogige toegang en tongewelf waarin zitbanken, de metalen informatieplaat en de teksten van de landplaten zijn ondergebracht. De begraafplaats wordt getooid met bloemen, struiken en loofbomen (onder meer es en goudenregen).

  • Deneire Bertin, Over Gwalia tijdens de Eerste Wereldoorlog, in: "Aan de Schreve", 1993, 4, pp. 120-128.
  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron     : Beschermingsdossier DW002420
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duhallow A.D.S. Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201075 (Geraadpleegd op 14-07-2020)