Ypres Reservoir Cemetery

Beschrijving

De begraafplaats werd gestart in oktober 1915. Zo’n 1500 doden uit kleinere begraafplaatsen en de omliggende slagvelden werden na de wapenstilstand naar hier overgebracht.

Volgens het huidige register liggen er 2614 mensen begraven (of worden herdacht).

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Min of meer trapeziumvormige begraafplaats, met licht golvend terrein en een oppervlakte van circa 11900 m². De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Er zijn 2 gelijkaardige toegangen, bestaande uit een tweeledig smeedijzeren hek, geflankeerd door 2 witte, rechthoekige pijlers met het opschrift 'Ypres Reservoir Cemetery 1914-1918' en de jaartallen verwerkt in kransen. Op deze pijlers zijn eveneens de teksten van de landplaten aangebracht. De metalen informatieplaat en het registerkastje bevinden zich bij de westelijke toegang. Middenin de voormuur, tussen de 2 toegangen in, wordt de muur onderbroken door traliewerk. Centraal vooraan op de begraafplaats staat het 'Cross of Sacrifice' (type B), meer naar het midden toe de 'Stone of Remembrance'. Op de 2 uiterste hoeken van de voormuur is telkens een bakstenen zitplaats, afgewerkt met witte natuursteen, uitgewerkt op een verhoog. De begraafplaats wordt met bloemperken en bomen getooid.

• DENEIRE B., Over Gwalia tijdens de Eerste Wereldoorlog, in: "Aan de Schreve", 1993, 4, p. 120-128.

Bron     : Beschermingsdossier DW002420