Oorlogsmonument

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wervik
Deelgemeente Geluwe
Straat Sint Denijsplaats
Locatie Sint Denijsplaats zonder nummer, Wervik (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Oorlogsmonument

Deze bescherming is geldig sinds 07-07-2008.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

In 1922 ontwerpt Huib Hoste voor de gemeente Geluwe een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Gedenkzuil voor de burgerlijke en de militaire slachtoffers (beide Wereldoorlogen). Roodbakstenen gedenkzuil met vierkante basis en vier grote bloembakken aan elke zijde en vier kleine op de hoeken. De zuil heeft steunberen die naar boven toe trapsgewijs versmallen en op elk niveau met witte natuurstenen platen zijn afgedekt. Op de top is een blok uit ijzerzandsteen geplaatst waarin langs vier kanten een kruis is uitgehouwen. Tegen de voorzijde staat een beeld uit ijzerzandsteen van een vrouw in hoogreliëf met een strak geplooide sluier en een lang kleed met een sterk gestileerde kubistische plooienval, waarop het woord "vrede" is aangebracht. Voor zich houdt zij een krans met daarin een duif met gespreide vleugels. Tegen de achterzijde: kleine leeuw in vlakreliëf uitgevoerd en volledig uit geometrische vlakken opgebouwd. Op de linkerkant: rechthoekige hardstenen plaat ingewerkt met de namen van "Gesneuvelden" van "1914-1918" en deze van "1940-1945". Op de rechterkant: "Burgerlijke slachtoffers 1940-1945".

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen-Wervik-Zonnbeke, 11n3, 1991, p. 193.
  • DE WINTER L., SMETS M., VERDONCK A., Huib Hoste 1881-1957, Antwerpen, 2005, p. 127.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden.... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 107-108.
  • VERDONCK A., Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 2003-2004.

Bron: DW002399

Datum tekst: 2010

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint Denijsplaats

Sint Denijsplaats (Wervik)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.