Menin Road South Military Cemetery

Beschrijving

Er gebeurden op de begraafplaats voor het eerst bijzettingen in januari 1916. Na de wapenstilstand werden 203 graven toegevoegd van uit de omliggende slagvelden.

Volgens het huidige register liggen er 1658 militairen begraven. De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 6340m², omheind met een muur uit groengrijze natuursteen die bovenaan afgedekt is met witte natuursteen. Open toegang geflankeerd door twee rechthoekige witte zuilen met het opschrift: 'Menin Road South Military Cemetery 1914-1918'. Bij de toegang zijn de drie landplaten in de muur verwerkt, evenals het registerkastje. Vlakbij de toegang staat het 'Cross of Sacrifice' (type B). Rechts vooraan (in de noordwestelijke hoek) staat de 'Stone of Remembrance'. Links vooraan staat het schuilgebouw, dat opgetrokken is uit groengrijze natuursteen, afgewerkt met witte natuursteen, met een rondbogige toegang en plat dak. In de ene ruimte hangt de metalen informatieplaat. De andere zijde van dit gebouw is afgesloten (dienstgebouw). De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken, amberbomen en haagbeuken.

• DENEIRE B., Over Gwalia tijdens de Eerste Wereldoorlog, in: "Aan de Schreve", 1993, 4, p. 120-128.

Bron     : Beschermingsdossier DW002420