Menin Road South Military Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Meenseweg
Locatie Meenseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Menin Road South Military Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Menin Road South Military Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Er gebeurden op de begraafplaats voor het eerst bijzettingen in januari 1916. Na de wapenstilstand werden 203 graven toegevoegd van uit de omliggende slagvelden.

Volgens het huidige register liggen er 1658 militairen begraven. De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 6340m², omheind met een muur uit groengrijze natuursteen die bovenaan afgedekt is met witte natuursteen. Open toegang geflankeerd door twee rechthoekige witte zuilen met het opschrift: 'Menin Road South Military Cemetery 1914-1918'. Bij de toegang zijn de drie landplaten in de muur verwerkt, evenals het registerkastje. Vlakbij de toegang staat het 'Cross of Sacrifice' (type B). Rechts vooraan (in de noordwestelijke hoek) staat de 'Stone of Remembrance'. Links vooraan staat het schuilgebouw, dat opgetrokken is uit groengrijze natuursteen, afgewerkt met witte natuursteen, met een rondbogige toegang en plat dak. In de ene ruimte hangt de metalen informatieplaat. De andere zijde van dit gebouw is afgesloten (dienstgebouw). De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken, amberbomen en haagbeuken.

  • DENEIRE B., Over Gwalia tijdens de Eerste Wereldoorlog, in: "Aan de Schreve", 1993, 4, p. 120-128.
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier DW002420

Datum tekst: 2009

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Meenseweg (Ieper)

Meenseweg (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.