Potijze Burial Ground Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Potijzestraat
Locatie Potijzestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Potijze Burial Ground Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Potijze Burial Ground Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Potijze Burial Ground Cemetery werd gebruikt tussen april 1915 en oktober 1918. Volgens het huidige register liggen er 586 militairen begraven. De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Potijze Burial Ground Cemetery is een begraafplaats met onregelmatig grondplan en een oppervlakte van circa 4420m². De begraafplaats heeft een lichtjes hellend terrein en wordt omgeven door een bakstenen muur (afgedekt met witte natuursteen), die aangelegd is in verschillende niveaus. Bij het toegangshek staat het opschrift 'Potijze Burial Ground 1915-1918'. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat en het registerkastje ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat tegen de westelijke kant van de begraafplaats. Ertegenover staat de 'Stone of Remembrance'. Op de begraafplaats zijn bloemperken, struiken en bomen aangeplant.

  • CHIELENS P., The End of a War. Het Einde van een Oorlog, Rondleiding i.v.m. monumenten op 03/09/2004, in het kader van het colloquium 'Living with history'.
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier DW002420

Datum tekst: 2009

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ieper

Ieper (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.