Teksten van Potijze Burial Ground Cemetery

Potijze Burial Ground Cemetery

Potijze Burial Ground Cemetery werd gebruikt tussen april 1915 en oktober 1918. Volgens het huidige register liggen er 586 militairen begraven. De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Potijze Burial Ground Cemetery is een begraafplaats met onregelmatig grondplan en een oppervlakte van circa 4420m². De begraafplaats heeft een lichtjes hellend terrein en wordt omgeven door een bakstenen muur (afgedekt met witte natuursteen), die aangelegd is in verschillende niveaus. Bij het toegangshek staat het opschrift 'Potijze Burial Ground 1915-1918'. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat en het registerkastje ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat tegen de westelijke kant van de begraafplaats. Ertegenover staat de 'Stone of Remembrance'. Op de begraafplaats zijn bloemperken, struiken en bomen aangeplant.

  • CHIELENS P., The End of a War. Het Einde van een Oorlog, Rondleiding i.v.m. monumenten op 03/09/2004, in het kader van het colloquium 'Living with history'.
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier DW002420
Auteurs:  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed: Potijze Burial Ground Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125772 (geraadpleegd op 25-02-2021)


Potijze Burial Ground Cemetery (Ieper - WOI)

Locatie

'Potijze Burial Ground Cemetery' ligt langs de Potyzestraat, tegenover huisnummer 51, op circa 2km ten noordoosten van de Grote Markt van Ieper, op circa 200m ten noordwesten van het rondpunt met de Zonnebeekseweg en op circa 300m ten zuidwesten van de 3 begraafplaatsen 'Potijze Chateau Lawn, Grounds & Wood Cemeteries'. De omgeving is nagenoeg vlak en bebouwd.

Historische achtergrond

Op het gehucht Potyze, dat nagenoeg de ganse oorlog in Brits gebied lag, lag een kasteel dat bij de Britten bekend stond als 'White Château'. In het kasteel was een 'Advanced Dressing Station' (medische post) ondergebracht. Tijdens de Tweede Slag om Ieper (voorjaar 1915) waren er eveneens hoofdkwartieren van de 27ste divisie gevestigd. In de zomer van 1918 lag het kasteel op de frontlijn. Ten gevolge van de gevechten en zware beschietingen bleef er maar weinig van over. Rondom het kasteel werden verschillende begraafplaatsen aangelegd.

Edmund Blunden schreef onder meer over de toestand van dit kasteel en de omgeving, januari 1917, in 'Undertones of War'.

'Potijze Burial Ground' werd gebruikt tussen april 1915 en oktober 1918. Er liggen onder meer 102 doden van de '2nd Durham Light Infantry' en de '14th Durham Light Infantry', 62 doden van de 'Guards Division', 46 doden van de '2nd Hampshire Regiment' (die in augustus 1916 vele slachtoffers kenden ten gevolge van een gasaanval) en 43 doden van de '1st West Yorkshire Regiment'.

Beschrijving

'Potijze Burial Ground Cemetery' is een begraafplaats met onregelmatig grondplan, met een oppervlakte van circa 4420m², ontworpen door Reginald Blomfield, met de medewerking van N.A. Rew. De begraafplaats heeft een lichtjes afhellend terrein en wordt omgeven door een bakstenen muur (afgedekt met witte natuursteen), die aangelegd is in verschillende niveaus. Bij de toegang, bestaande uit een smeedijzeren hekken, staat te lezen 'Potijze Burial Ground 1915-1918'. Hier bevinden zich de landplaten, de metalen CWGC-infoplaat en het registerkastje. De 'Cross of Sacrifice' is van het type A en bevindt zich aan de westkant van de begraafplaats. Ertegenover, aan de oostkant, staat de 'Stone of Remembrance'.

De graven liggen verspreid over 2 perken. Volgens het huidige register liggen er 586 militairen begraven, waaronder: 580 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 21 niet geïdentificeerd konden worden), 3 Australiërs, 1 Canadees en 2 Duitsers.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS Piet 2004: The End of a War. Het Einde van een Oorlog, Rondleiding ivm monumenten, op 03/09/2004, in het kader van het colloquium Living with history.
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2003


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Potijze Burial Ground Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196092 (geraadpleegd op 25-02-2021)