erfgoedobject

Evangelische kapel

bouwkundig element
ID
20108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20108

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Evangelische kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige evangelische kapel, heden protestantse gereformeerde kerk. Eenbeukige kapel in neoromaanse stijl opgetrokken op een rechthoekige plattegrond gesitueerd op de hoek van de Van Wittenberghestraat, volgens archiefstukken van 1864 en naar ontwerp van architect Pr. Vaunave. Sobere eenlaagse baksteenbouw afgedekt met een schilddak (leien). Voorgevel van drie traveeën, lijstgevel verticaal geleed door lisenen. Ruime rondboogvensters onder een geprofileerde booglijst op kraagstenen en voorzien van lekdrempelversiering. Centrale rondboogdeur onder een gelijkaardige booglijst en omlijst rondboogvormig bovenlicht; deurtravee voorts gemarkeerd door een tuitvormig dakvenster waarvan de omlijsting de voortzetting is van de lisenen: voorzien van een rondboogvormig tweelicht met kleine oculus. Gevel afgelijnd door een hoofdgestel bestaande uit een rechte muizetand, een overhoekse baksteenfries en een gekorniste houten kroonlijst. Rechter zijgevel van vier traveeën met idem vensters en hoofdgestel, begrensd door twee hoekpilasters.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1864//8858.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Evangelische kapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20108 (Geraadpleegd op )