Potijze Chateau Lawn & Grounds Cemeteries

Gemeente Ieper
Locatie Zonnebeekseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Potijze Chateau Lawn & Grounds Cemeteries

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Potijze Chateau Lawn & Grounds Cemeteries

Beschrijving

Potijze Chateau Lawn Cemetery werd gebruikt tussen mei en december 1915 en tussen juli 1917 en oktober 1918. Hier liggen nu volgens het huidige register 229 doden begraven.

Potijze Chateau Grounds Cemetery werd gebruikt tussen mei 1915 en september 1918. Volgens het huidige register liggen er op Potijze Chateau Grounds Cemetery 478 militairen begraven. Potijze Chateau Grounds & Lawn Cemeteries werden ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew.

Potijze Chateau Lawn Cemetery is het westelijk deel van de twee begraafplaatsen die door dezelfde bakstenen muur (afgedekt met witte natuursteen) omgeven worden en samen met Potijze Chateau Grounds Cemetery een oppervlakte heeft van circa 4000m². De 'Lawn' is lagergelegen en wordt met de 'Grounds' verbonden via trappen. Bakstenen toegangspartij, afgewerkt met witte natuursteen met smeedijzeren hek, het opschrift 'Potijze Chateau Lawn and Grounds Cemeteries MCMXV – MCMXVIII', de drie landplaten, een stenen zitbank en het registerkastje. In het verlengde van de toegang, op de scheiding tussen de twee begraafplaatsen, staat het 'Cross of Sacrifice' (type A). De 'Stone of Remembrance' staat op Potijze Chateau Grounds Cemetery, tegen de oostelijke muur en wordt geflankeerd door jonge taxussen. Verder nog een laag bakstenen dienstgebouwtje.

• CHIELENS P., The End of a War. Het Einde van een Oorlog, Rondleiding op 03/09/2004, in het kader van het colloquium 'Living with history'.

Bron: Beschermingsdossier DW002420