Potijze Chateau Wood Cemetery

Beschrijving

Potijze Chateau Wood Cemetery ligt achter de huizenzij langs de Zonnebeekseweg, op ongeveer 2.400 meter ten noordoosten van de Grote Markt van Ieper en is bereikbaar via een graspaadje vanaf Potijze Chateau Lawn and Grounds Cemeteries. Deze begraafplaatsen zijn op hun beurt bereikbaar via een paadje vanaf de Zonnebeekseweg, tussen huisnummers 319 en 321 in.

Op het gehucht Potyze, dat nagenoeg de ganse oorlog in Brits gebied lag, stond een kasteel dat bij de Britten bekend stond als ‘White Château’. In het kasteel was een ‘advanced dressing station’ (vooruitgeschoven verbandpost) ondergebracht. Tijdens de Tweede Slag bij Ieper (voorjaar 1915) waren er eveneens hoofdkwartieren van de 27ste divisie gevestigd. In de zomer van 1918 lag het kasteel op de frontlijn. Ten gevolge van de gevechten en zware beschietingen bleef er maar weinig van over. Rondom het kasteel werden in de loop van de oorlog verschillende begraafplaatsen aangelegd.

Potijze Chateau Wood Cemetery (het bos waarin de begraafplaats lag, is verdwenen) werd gebruikt vanaf april 1915. Er volgden nog drie begravingen in 1918. In rij A liggen 46 militairen van de ‘2nd Hampshire Regiment (88th Brigade, 29th Division)’ begraven. In rij E en F liggen 19 militairen van de ‘1st Royal Inniskilling Fusiliers (87th Brigade, 29th Division)’. Zij stierven allemaal ten gevolge van een Duitse gasaanval met fosfeengas in de nacht van 9 op 10 augustus 1916. Door de hoge concentraties boden de Britse gasmaskers onvoldoende bescherming. Op de begraafplaats zouden er volgens het huidige register 157 militairen begraven liggen, waaronder 151 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 6 onbekenden) en 6 Canadezen.

Potijze Chateau Wood Cemetery werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Potijze Chateau Wood Cemetery is een kleine begraafplaats met trapeziumvormig grondplan en een oppervlakte van circa 800m². Het terrein helt lichtjes af. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Open toegang aan de zuidoostkant, geflankeerd door twee bakstenen zuiltjes met registerkastje en opschrift: 'Pottize Chateau Wood Cemetery 1915-1918'. Achteraan de begraafplaats staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1).

• CHIELENS P., DENDOOVEN D. & DECOODT H. 2006: De laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek, Tielt.
  • CHIELENS P. 2009: The End of a War. Het Einde van een Oorlog, rondleiding op 03/09/2004, in het kader van het colloquium ‘Living with history’.

Bron: Beschermingsdossier DW002420
Auteurs: Decoodt, Hannelore