Potijze Chateau Wood Cemetery

Gemeente Ieper
Locatie Zonnebeekseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Potijze Chateau Wood Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Potijze Chateau Wood Cemetery

Beschrijving

Potijze Chateau Wood Cemetery (het bos waarin de begraafplaats lag, is verdwenen) werd gebruikt vanaf april 1915. Potijze Chateau Wood Cemetery werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect). Op de begraafplaats zouden er volgens het huidige register 157 militairen begraven liggen

Potijze Chateau Wood Cemetery is een kleine begraafplaats met trapeziumvormig grondplan en een oppervlakte van circa 800m². Het terrein helt lichtjes af. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Open toegang aan de zuidoostkant, geflankeerd door twee bakstenen zuiltjes met registerkastje en opschrift: 'Pottize Chateau Wood Cemetery 1915-1918'. Achteraan de begraafplaats staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1).

• CHIELENS P. e.a., De laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek. Tielt, Lannoo, 2006.
  • CHIELENS P., The End of a War. Het Einde van een Oorlog, Rondleiding op 03/09/2004, in het kader van het colloquium ‘Living with history’

Bron: Beschermingsdossier DW002420