Munster War Memorial

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Janseniusstraat
Locatie Janseniusstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Munster War Memorial

Deze bescherming is geldig sinds 01-07-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Munster War Memorial

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Dit gedenkteken herdenkt de omgekomen Ieren uit de provincie Munster. Het werd onthuld op 7 juli 1924. De Sint-Maartenskerk, op de achtergrond van het gedenkteken, lag toen nog volledig in puin.

Munster vormt één van de vier provincies van Ierland, namelijk de meest zuidelijk gelegen provincie. De drie kronen en het opschrift 'muma' vormen het kenteken van Munster. Het Keltische kruis is een samenvoeging van het Zonnewiel, een kruis met vier gelijke armen en het Levenswiel. Het is tevens een versmelting van het vrouwelijke (cirkel) met het mannelijke (kruis). In de middeleeuwen heeft het christendom vele kruisvormen in zijn symboliek geïntegreerd, waaronder het Keltische kruis. Als karakteriserend symbool voor het Keltische christendom verwijst dit type kruis onder meer naar de Ierse en Schotse identiteit.

Op een verhoog met vier treden staat een meerdelige rechthoekige sokkel, waarvan de onderste schuine, lichtgebogen zijden heeft. Hierop is een Keltisch kruis geplaatst bekroond met een klein zadeldakje en aan de drie zijden bedekt met vlechtwerkmotieven in reliëf.

Op de bovenste sokkel: wapenschild met drie kronen en banderol 'muma'. Op de middelste sokkel: eveneens vlechtband. Op de onderste sokkel: op de voorkant 'In memory of those men of Munster who died fighting for freedom. A tribute erected by the people of the Province and Cork its capital city'; op de linkerkant 'I Zcuimne na muimneac a ruz a n-aname sa cozad mór ar son na saoirso cúise muman asus catair corcaize do rózan cros was so'; op de rechterkant 'A la mémoire des soldats Irlandais de la province de Munster 1914-1918'.

Hoogte 543 centimeter x Breedte 341 centimeter x Diepte 265 centimeter.

Uitvoering: J.A. O'Connell, Cork (gesigneerd op achterkant); Alb. Cremer, Ypres (gesigneerd op voorkant).

  • BAERT K. en anderen, Ieper, de herrezen stad. De wederopbouw van Ieper na 14-18. Koksijde, De Klaproos, 1999.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.
  • STUIVENGA M., Iers Niemandsland. Ierse vrijwilligers in het Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Soesterberg, Uitgeverij Aspekt, 2004.
  • UREEL E., Over een Ierse toren en Ierse kruisen. Een 'Round Tower' en 'High Crosses' in de Ieperboog, in: Gidsenkroniek Westland, 2002 (5).

Bron: Beschermingsdossier DW002426

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Janseniusstraat

Janseniusstraat (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.