Teksten van Artillery Wood Cemetery

Artillery Wood Cemetery ()

Gelegen langs de Poezelstraat, tegenover huisnummer 3, op circa één kilometer ten oosten van Boezinge-dorp. De begraafplaats ligt ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer, ten noorden van de voormalige spoorlijn Ieper-Langemark en het Bretoens calvariekruis bij het 'Verzet'.

Historiek

Ten zuiden/zuidwesten van de huidige begraafplaats lag een bosje dat door de Britten 'Artillery Wood' genoemd werd. Dit bos werd veroverd door de 'Guards Division', op de eerste dag van de Slag bij de Pilckem Ridge (31 juli 1917 – begin van de Derde Slag bij Ieper). Na de verovering werden de eerste doden begraven. Deze begraafplaats zou tot maart 1918 gebruikt worden. Toen lagen er 141 doden.

Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid met meer dan 1.150 graven uit omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen, onder meer uit 'Boezinge Chateau Grounds Cemetery' (waar 19 Britten – vooral van de 'Guards Division' – begraven lagen, die gestorven waren tussen juni en augustus 1917), 'Brissein House Cemetery, Bikschote' (een Franse begraafplaats met 22 Britse doden gestorven tussen december 1917 en maart 1918) en ten slotte 'Captain’s Farm Cemetery, Langemark' (waar 63 manschappen, vooral van de 'Guards Division' en de '29th Division' begraven lagen, die gestorven waren tussen juli 1917 en maart 1918).

Op 'Artillery Wood Cemetery' liggen nu 1.307 mensen begraven (of worden herdacht), waarvan er 506 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 783 geïdentificeerde en 476 niet-geïdentificeerde Britten, 5 niet-geïdentificeerde Australiërs, 17 geïdentificeerde en 23 niet-geïdentificeerde Canadezen, één geïdentificeerde en één niet-geïdentificeerde Nieuw-Zeelander en één niet-geïdentificeerde Zuid-Afrikaan. Achteraan op de begraafplaats staan 12 'special memorials', die mensen herdenken waarvan aangenomen wordt dat ze onder naamloze grafstenen liggen.

Op Artillery Wood Cemetery liggen twee bekende oorlogsdichters begraven, die allebei op 31 juli 1917 in de omgeving gestorven zijn. De Welshe oorlogsdichter Ellis Humphrey Evans, alias 'Hedd Wyn' (perk II, rij F, graf 11), behoorde tot het 15de bataljon van de 'Royal Welsh Fusiliers' en raakte dodelijk gewond nabij het kruispunt 'Iron Cross', nu Hagebos (Langemark). De Ierse oorlogsdichter Francis Edward Ledwidge (1ste bataljon 'Royal Inniskilling Fusiliers', begraven in perk II, rij B, graf 5) stierf toen hij getroffen werd door een granaat. Hij werd aanvankelijk begraven iets ten zuiden van 'Artillery Wood Cemetery' nabij de oude spoorwegbedding Ieper-Boezinge. Voor beide dichters werd een gedenkteken opgericht, op de plaats waar ze omgekomen zijn.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beschrijving

De begraafplaats heeft een bijna rechthoekig grondplan met een oppervlakte van circa 4.435m². Het toegangsgebouw met rechthoekige doorgangen en een smeedijzeren hekken is opgetrokken uit rode baksteen en bovenaan afgewerkt met een dak uit witte natuursteen, dat het opschrift 'Artillery Wood Cemetery MCMXV - MCMXVIII' bevat. In en aan dit toegangsgebouw zijn de metalen informatieplaat, de drie landplaten en het registerkastje bevestigd. De begraafplaats wordt omheind door een rode bakstenen muur afgedekt met witte natuursteen. Vooraan links staat het 'Cross of Sacrifice' (type A), vooraan rechts de 'Stone of Remembrance'. Achteraan de begraafplaats staan witstenen zitbanken. Links achteraan staat nog een bakstenen dienstgebouw. De grafzerken zijn verdeeld over twaalf perken in regelmatige rijen, behalve perk I. Alle grafstenen zijn naar het noordoosten (toegang) gericht. Behalve bloemperken en struiken bij de graven en blauwe regen tegen de omheiningsmuur wordt de begraafplaats getooid met Noorse esdoorns (met donkerbruin blad) en linden.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • DEGRANDE W. 1998, Francis Ledwidge monument in: Shrapnel, 47.
  • DEHANDSCHUTTER L. 1992: HEDD Wynn: Een Welshe tragedie in Vlaanderen. Brussel

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Artillery Wood Cemetery (Boezinge - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Poezelstraat, tegenover huisnummer 3, op circa 1km ten oosten van Boezinge-dorp. De begraafplaats ligt ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer, en ten noorden van de voormalige spoorlijn Ieper-Langemark. De omgeving is licht heuvelachtig en bestaat deels uit bebouwing, deels uit weidelandschap.

Historische achtergrond

Ten zuiden - zuidwesten van de huidige begraafplaats lag een bosje dat door de Britten 'Artillery Wood' genoemd werd. Dit bos werd veroverd door de 'Guards Division', op de eerste dag van de 'Slag om Pilckem Ridge' (31 juli 1917). Na de verovering werden de eerste doden er begraven. Deze begraafplaats zou tot maart 1918 gebruikt worden, met 141 doden.

Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid met meer dan 1150 graven uit omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen, onder meer uit 'Boezinge Chateau Grounds Cemetery' (waar 19 Britten – vooral van de 'Guards Division' - begraven lagen, die gestorven waren tussen juni en augustus 1917), 'Brissein House Cemetery, Bikschote' (een Franse begraafplaats met 22 Britse doden gestorven tussen december 1917 en maart 1918) en tenslotte 'Captain's Farm Cemetery, Langemark' (waar 63 manschappen, vooral van de 'Guards' en de '29th Divisions' begraven lagen, die gestorven waren tussen juli 1917 en maart 1918).

Op Artillery Wood Cemetery liggen 2 bekende oorlogsdichters begraven, die allebei op 31 juli 1917, de 1ste dag van de Slag om Pilckem Ridge, in de omgeving gestorven zijn. De Welshe oorlogsdichter Ellis Humphrey Evans, alias 'Hedd Wyn', behoorde tot het 15de bataljon van de 'Royal Welsh Fusiliers' en raakte dodelijk gewond nabij het kruispunt 'Iron Cross', nu Hagebos (Langemark). De Ierse oorlogsdichter Francis Edward Ledwidge (1ste bataljon 'Royal Inniskilling Fusiliers') stierf toen hij getroffen werd door een granaat. Hij werd aanvankelijk begraven iets ten Z van 'Artillery Wood Cemetery' nabij de oude spoorwegbedding Ieper-Boezinge. Voor beide dichters werd een gedenkteken opgericht.

Beschrijving

'Artillery Wood Cemetery' werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect). De begraafplaats heeft een bijna rechthoekig grondplan, is circa 4435 m² groot met een genivelleerd terrein. Er is een toegangsgebouw opgetrokken uit rode baksteen, bovenaan afgedekt met witte natuursteen. Hier staat te lezen 'Artillery Wood Cemetery MCMXV - MCMXVIII'. In en aan dit toegangsgebouw zijn de CWGC-infoplaat, de 3 landplaten en het registerkastje bevestigd.

De begraafplaats wordt omheind door een rode bakstenen muur afgedekt met witsteen. Vooraan links staat de 'Cross of Sacrifice' (type A), die gericht is naar de 'Stone of Remembrance', vooraan rechts op de begraafplaats. Achteraan de begraafplaats staan witstenen zitbanken. Links achteraan staat nog een bakstenen dienstgebouw.

De grafzerken zijn verdeeld over 12 perken in regelmatige rijen (behalve perk I). Alle grafstenen zijn naar het noordoosten, oftewel de toegang gericht.

Op 'Artillery Wood Cemetery' zijn 1307 mensen begraven/herdacht, waarvan er 506 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 783 geïdentificeerde en 476 niet-geïdentificeerde Britten, 5 niet-geïdentificeerde Australiërs, 17 geïdentificeerde en 23 niet-geïdentificeerde Canadezen, 1 geïdentificeerde en 1 niet-geïdentificeerde Nieuw-Zeelander en 1 niet-geïdentificeerde Zuid-Afrikaan. Achteraan op de begraafplaats staan tenslotte 12 'special memorials', die mensen herdenken waarvan aangenomen wordt dat ze onder naamloze grafstenen liggen.

• DEGRANDE Wim 1998: "1. Francis Ledwidge monument" in de rubriek "Monumenten Nieuws", Shrapnel augustus, 47.
  • DEHANDSCHUTTER Lieven 1994: Hedd Wyn. Een Welshe tragedie in Vlaanderen, s.l.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris