Bard Cottage Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de N369 (Diksmuidseweg), naast de inrit naar huisnummer 225, op grondgebied Boezinge, op ongeveer 50 meter ten westen van het kanaal Ieper-IJzer.

Historiek

'Bard Cottage' was de naam van een boerderij, gelegen tussen de huidige begraafplaats en het kanaal Ieper-IJzer, nabij een brug die 'Bard's Causeway' genoemd werd. De eerste begravingen gebeurden in juni 1915. De begraafplaats zou tot oktober 1918 gebruikt worden. Vanaf de grafstenen is de aanwezigheid van de eenheden in de noordelijke Ieperboog af te lezen, zoals de '49th (West Riding) Division', de '38th (Welsh) Division' en andere infanteriedivisies. Ook het vooruitbrengen van de artillerie in de herfst van 1917 wordt duidelijk.

Na de wapenstilstand werden nog 46 graven op perk 6 toegevoegd uit de omliggende slagvelden, waarvan er 32 afkomstig waren uit 'Marengo Farm Cemetery', een kleine begraafplaats iets ten zuiden van Bard Cottage Cemetery.

In het totaal liggen er 1.643 doden begraven, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1.622 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 39 ongeïdentificeerde doden), 15 doden uit Canada, 2 doden uit Zuid-Afrika en ten slotte 4 Duitsers (waarvan 1 ongeïdentificeerde). Er werden 3 'special memorials' geplaatst ter herinnering aan militairen die vermoedelijk onder naamloze grafstenen begraven liggen.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beschrijving

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 5.455m². Aan straatzijde is geen afsluiting, aan de andere zijden wordt de begraafplaats omgeven door een haag (meidoorn). Rondom rond de begraafplaats staan eiken, bij de graven zijn bloemperken aangelegd.

De 'Stone of Remembrance' aan straatzijde wordt geflankeerd door twee bakstenen toegangsgebouwen afgewerkt met witte natuursteen in classicerende stijl, met rondboogopeningen en zuilen, het opschrift 'Bard Cottage Cemetery 1915-1918' en de teksten van de landplaten. In het linkergebouw is het registerkastje ondergebracht, vlakbij ligt de metalen informatieplaat op een lage schuine tafel. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat centraal achteraan de begraafplaats. In de westelijke hoek staat een bakstenen en een houten (in het groen geschilderd) dienstgebouwtje. De meeste grafstenen zijn vervaardigd uit Hopton Wood. Ze staan onregelmatig verdeeld over zes perken. De drie 'special memorials' staan tegen de zuidelijke rand.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore