Bard Cottage Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Diksmuidseweg
Locatie Diksmuidseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bard Cottage Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Bard Cottage Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen langs de N369 (Diksmuidseweg), naast de inrit naar huisnummer 225, op grondgebied Boezinge, op circa 50m ten westen van het kanaal Ieper-IJzer, op circa 600m ten noorden van Essex Farm Cemetery en op circa 800m ten zuiden van Talana Farm Cemetery. De omgeving is vlak.

'Bard Cottage' was de naam van een boerderij, gelegen tussen de huidige begraafplaats en het kanaal Ieper-IJzer, nabij een brug die 'Bard's Causeway' genoemd werd. De eerste begravingen gebeurden in juni 1915. De begraafplaats zou tot oktober 1918 gebruikt worden. Vanaf de grafstenen is de aanwezigheid van de eenheden in de noordelijke Ieperboog af te lezen, zoals de '49th (West Riding) Division', de '38th (Welsh) Division' en andere infanteriedivisies. Ook het vooruitbrengen van de artillerie in de herfst van 1917 wordt duidelijk. Na de wapenstilstand werden nog 46 graven op perk 6 toegevoegd uit de omliggende slagvelden, waarvan er 32 afkomstig waren uit 'Marengo Farm Cemetery', een kleine begraafplaats iets ten zuiden van Bard Cottage Cemetery. In het totaal liggen er 1643 doden begraven, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1622 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 39 ongeïdentificeerde doden), 15 doden uit Canada, 2 doden uit Zuid-Afrika en tenslotte 4 Duitsers (waarvan 1 ongeïdentificeerde). Er werden 3 'special memorials' geplaatst ter herinnering aan militairen die vermoedelijk onder naamloze grafstenen begraven liggen. De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 5.455m². Aan straatzijde is geen afsluiting, aan de andere zijden wordt de begraafplaats omgeven door een haag (meidoorn). Rondom rond de begraafplaats staan eiken, bij de graven zijn bloemperken aangelegd.

De 'Stone of Remembrance' aan straatzijde wordt geflankeerd door 2 bakstenen toegangsgebouwen afgewerkt met witte natuursteen in classicerende stijl, met rondboogopeningen en zuilen, het opschrift 'Bard Cottage Cemetery 1915-1918' en de teksten van de landplaten. In het linkergebouw is het registerkastje ondergebracht, vlakbij ligt de metalen informatieplaat op een lage schuine tafel. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat centraal achteraan de begraafplaats. In de westelijke hoek staat een bakstenen en een houten (in het groen geschilderd) dienstgebouwtje. De meeste grafstenen zijn vervaardigd uit Hopton Wood. Ze staan onregelmatig verdeeld over 6 perken. De 3 'special memorials' staan tegen de zuidelijke rand.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002417

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Diksmuidseweg

Diksmuidseweg (Ieper)

is gerelateerd aan Essex Farm Cemetery

Diksmuidseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

is gerelateerd aan Talana Farm Cemetery

Diksmuidseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.