Teksten van Bard Cottage Cemetery

Bard Cottage Cemetery

Gelegen langs de N369 (Diksmuidseweg), naast de inrit naar huisnummer 225, op grondgebied Boezinge, op ongeveer 50 meter ten westen van het kanaal Ieper-IJzer.

Historiek

'Bard Cottage' was de naam van een boerderij, gelegen tussen de huidige begraafplaats en het kanaal Ieper-IJzer, nabij een brug die 'Bard's Causeway' genoemd werd. De eerste begravingen gebeurden in juni 1915. De begraafplaats zou tot oktober 1918 gebruikt worden. Vanaf de grafstenen is de aanwezigheid van de eenheden in de noordelijke Ieperboog af te lezen, zoals de '49th (West Riding) Division', de '38th (Welsh) Division' en andere infanteriedivisies. Ook het vooruitbrengen van de artillerie in de herfst van 1917 wordt duidelijk.

Na de wapenstilstand werden nog 46 graven op perk 6 toegevoegd uit de omliggende slagvelden, waarvan er 32 afkomstig waren uit 'Marengo Farm Cemetery', een kleine begraafplaats iets ten zuiden van Bard Cottage Cemetery.

In het totaal liggen er 1.643 doden begraven, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1.622 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 39 ongeïdentificeerde doden), 15 doden uit Canada, 2 doden uit Zuid-Afrika en ten slotte 4 Duitsers (waarvan 1 ongeïdentificeerde). Er werden 3 'special memorials' geplaatst ter herinnering aan militairen die vermoedelijk onder naamloze grafstenen begraven liggen.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beschrijving

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 5.455m². Aan straatzijde is geen afsluiting, aan de andere zijden wordt de begraafplaats omgeven door een haag (meidoorn). Rondom rond de begraafplaats staan eiken, bij de graven zijn bloemperken aangelegd.

De 'Stone of Remembrance' aan straatzijde wordt geflankeerd door twee bakstenen toegangsgebouwen afgewerkt met witte natuursteen in classicerende stijl, met rondboogopeningen en zuilen, het opschrift 'Bard Cottage Cemetery 1915-1918' en de teksten van de landplaten. In het linkergebouw is het registerkastje ondergebracht, vlakbij ligt de metalen informatieplaat op een lage schuine tafel. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat centraal achteraan de begraafplaats. In de westelijke hoek staat een bakstenen en een houten (in het groen geschilderd) dienstgebouwtje. De meeste grafstenen zijn vervaardigd uit Hopton Wood. Ze staan onregelmatig verdeeld over zes perken. De drie 'special memorials' staan tegen de zuidelijke rand.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum: 2008


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: Bard Cottage Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125795 (geraadpleegd op 26-02-2021)


Bard Cottage Cemetery (Boezinge - WOI)

Locatie

Gelegen langs de N369 (Diksmuidseweg), naast de inrit naar huisnummer 225, op grondgebied Boezinge, op circa 50m ten westen van het kanaal Ieper-IJzer, op circa 600m ten noorden van Essex Farm Cemetery en op circa 800m ten zuiden van Talana Farm Cemetery. De omgeving is vlak.

Historische achtergrond

'Bard Cottage' was de naam van een boerderij, gelegen tussen de huidige begraafplaats en het kanaal Ieper-IJzer, nabij een brug die 'Bard's Causeway' genoemd werd.

De eerste begravingen gebeurden in juni 1915. De begraafplaats zou tot oktober 1918 gebruikt worden. Vanaf de grafstenen is de aanwezigheid van de eenheden in de noordelijke Ieperboog af te lezen, zoals de '49th (West Riding) Division', de '38th (Welsh) Division' en andere infanteriedivisies. Ook het vooruitbrengen van de artillerie in de herfst van 1917 wordt duidelijk. Na de wapenstilstand werden nog 46 graven op perk 6 toegevoegd uit de omliggende slagvelden, waarvan er 32 afkomstig waren uit 'Marengo Farm Cemetery', een kleine begraafplaats iets ten zuiden van Bard Cottage Cemetery.

In het totaal liggen er 1643 doden begraven, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1622 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 39 ongeïdentificeerde doden), 15 doden uit Canada, 2 doden uit Zuid-Afrika en tenslotte 4 Duitsers (waarvan 1 ongeïdentificeerde). Er werden 3 'special memorials' geplaatst ter herinnering aan militairen die vermoedelijk onder naamloze grafstenen begraven liggen.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beschrijving

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 5.455m². Aan straatzijde is geen afsluiting, aan de andere zijden wordt de begraafplaats omgeven door een haag (meidoorn). Rondom rond de begraafplaats staan eiken, bij de graven zijn bloemperken aangelegd.

De 'Stone of Remembrance' aan straatzijde wordt geflankeerd door 2 bakstenen toegangsgebouwen afgewerkt met witte natuursteen in classicerende stijl, met rondboogopeningen en zuilen, het opschrift 'Bard Cottage Cemetery 1915-1918' en de teksten van de landplaten. In het linkergebouw is het registerkastje ondergebracht, vlakbij ligt de metalen informatieplaat op een lage schuine tafel. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat centraal achteraan de begraafplaats. In de westelijke hoek staat een bakstenen en een houten (in het groen geschilderd) dienstgebouwtje.

De meeste grafstenen zijn vervaardigd uit Hopton Wood. Ze staan onregelmatig verdeeld over 6 perken. De 3 ‘special memorials’ staan tegen de zuidelijke rand.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2004


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Bard Cottage Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195844 (geraadpleegd op 26-02-2021)