erfgoedobject

Colne Valley Cemetery

bouwkundig element
ID: 201094   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201094

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen langs de Kleine Poezelstraat op grondgebied Boezinge, ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer, op circa 2 km ten zuidoosten van Boezinge, op circa 300m ten zuidwesten van Welsh Cemetery (Caesar's Nose). De begraafplaats wordt nagenoeg volledig omgeven door een groenscherm met erachter vervuilende industrie. De omgeving ten oosten van de begraafplaats is licht heuvelachtig.

Na de Tweede Slag bij Ieper scheidde het kanaal Ieper-IJzer de geallieerde en Duitse troepen ter hoogte van het dorp Boezinge. Meer zuidwaarts helde het front af naar het oosten. In de omgeving van het Klein en Groot Zwaanhof liep een loopgraaf 'Colne Valley'. Hier werd in juli 1915 een begraafplaats aangelegd door de territoriale bataljons van de '49th (West Riding) Division', die dit gebied bezetten in juli en augustus 1915. Colne Valley Cemetery zou nog tot februari 1916 gebruikt worden. Tegen juli 1917 lag de begraafplaats in het niemandsland, totdat het heroverd zou worden tijdens de Slag om Pilckem Ridge (Derde Slag bij Ieper). Van de 47 Britten die hier begraven liggen, behoren er 30 tot het 'West Riding Regiment'. Vier van hen konden niet meer geïdentificeerd worden. De begraafplaats werd ontworpen door W.C. Von Berg.

Colne Valley Cemetery is een kleine begraafplaats, met nagenoeg rechthoekig grondplan (circa 380m┬▓). Het terrein helt lichtjes af. De muur aan de toegangszijde (noordoostkant) is deels gebogen. Voor deze muur is een klein graspleintje aangelegd. Links en rechts van het smeedijzeren toegangshekken vermelden de bakstenen pijlers 'Colne Valley Cemetery 1914-1918'. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur met witte natuurstenen dekstenen. Het 'Cross of Sacrifice' is van het kleinste type (type A1). De 3 landplaten zijn ingewerkt in de zijmuren. De graven zijn aangelegd in 4 onregelmatige rijen, allen behorende tot 1 perk. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en meidoorn.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, 1992.

Bron     : Beschermingsdossier DW002417
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

  • Is deel van
    Boezinge

  • Is deel van
    Slagveld Pilkem Ridge

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Colne Valley Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201094 (Geraadpleegd op 16-12-2019)