Colne Valley Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Kleine Poezelstraat
Locatie Kleine Poezelstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Colne Valley Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Colne Valley Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Gelegen langs de Kleine Poezelstraat op grondgebied Boezinge, ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer, op circa 2 km ten zuidoosten van Boezinge, op circa 300m ten zuidwesten van Welsh Cemetery (Caesar's Nose). De begraafplaats wordt nagenoeg volledig omgeven door een groenscherm met erachter vervuilende industrie. De omgeving ten oosten van de begraafplaats is licht heuvelachtig.

Na de Tweede Slag bij Ieper scheidde het kanaal Ieper-IJzer de geallieerde en Duitse troepen ter hoogte van het dorp Boezinge. Meer zuidwaarts helde het front af naar het oosten. In de omgeving van het Klein en Groot Zwaanhof liep een loopgraaf 'Colne Valley'. Hier werd in juli 1915 een begraafplaats aangelegd door de territoriale bataljons van de '49th (West Riding) Division', die dit gebied bezetten in juli en augustus 1915. Colne Valley Cemetery zou nog tot februari 1916 gebruikt worden. Tegen juli 1917 lag de begraafplaats in het niemandsland, totdat het heroverd zou worden tijdens de Slag om Pilckem Ridge (Derde Slag bij Ieper). Van de 47 Britten die hier begraven liggen, behoren er 30 tot het 'West Riding Regiment'. Vier van hen konden niet meer geïdentificeerd worden. De begraafplaats werd ontworpen door W.C. Von Berg.

Colne Valley Cemetery is een kleine begraafplaats, met nagenoeg rechthoekig grondplan (circa 380m²). Het terrein helt lichtjes af. De muur aan de toegangszijde (noordoostkant) is deels gebogen. Voor deze muur is een klein graspleintje aangelegd. Links en rechts van het smeedijzeren toegangshekken vermelden de bakstenen pijlers 'Colne Valley Cemetery 1914-1918'. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur met witte natuurstenen dekstenen. Het 'Cross of Sacrifice' is van het kleinste type (type A1). De 3 landplaten zijn ingewerkt in de zijmuren. De graven zijn aangelegd in 4 onregelmatige rijen, allen behorende tot 1 perk. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en meidoorn.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002417

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boezinge

Boezinge (Ieper)

maakt deel uit van Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.