Gelegen langs de Kleine Poezelstraat op grondgebied Boezinge, ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer, op circa twee kilometer ten zuidoosten van Boezinge, op circa 300 meter ten zuidwesten van Welsh Cemetery (Caesar's Nose). De begraafplaats wordt nagenoeg volledig omgeven door een groenscherm met erachter vervuilende industrie. De omgeving ten oosten van de begraafplaats is licht heuvelachtig.
Na de Tweede Slag bij Ieper scheidde het kanaal Ieper-IJzer de geallieerde en Duitse troepen ter hoogte van het dorp Boezinge. Meer zuidwaarts helde het front af naar het oosten. In de omgeving van het Klein en Groot Zwaanhof liep een loopgraaf, die werd aangeduid met 'Colne Valley'. Hier werd in juli 1915 een begraafplaats aangelegd door de territoriale bataljons van de '49th (West Riding) Division', die dit gebied bezetten in juli en augustus 1915. Colne Valley Cemetery zou nog tot februari 1916 gebruikt worden. Tegen juli 1917 lag de begraafplaats in het niemandsland, totdat het heroverd zou worden tijdens de Slag om Pilckem Ridge (Derde Slag bij Ieper).
Van de 47 Britten die hier begraven liggen, behoren er 30 tot het 'West Riding Regiment'. Vier van hen konden niet meer geïdentificeerd worden.
De begraafplaats werd ontworpen door W.C. Von Berg.
Colne Valley Cemetery is een kleine begraafplaats, met nagenoeg rechthoekig grondplan (circa 380m²). Het terrein helt lichtjes af. De muur aan de toegangszijde (noordoostkant) is deels gebogen. Voor deze muur is een klein graspleintje aangelegd. Links en rechts van het smeedijzeren toegangshekken vermelden de bakstenen pijlers 'Colne Valley Cemetery 1914-1918'. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur met witte natuurstenen dekstenen. Het 'Cross of Sacrifice' is van het kleinste type (type A1). De drie landplaten zijn ingewerkt in de zijmuren. De graven zijn aangelegd in vier onregelmatige rijen, allen behorende tot 1 perk. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en meidoorn.
Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2008: Colne Valley Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125797 (geraadpleegd op ).
Gelegen langs de Kleine Poezelstraat, ten oosten van het Kanaal Ieper-Ijzer, circa 300m ten zuidwesten van Welsh Cemetery (Caesar's Nose) en circa 2 km ten zuidoosten van Boezinge. De begraafplaats wordt nagenoeg volledig omgeven door vervuilende industrie. De omgeving ten oosten van de begraafplaats is licht heuvelachtig.
Na de Tweede Slag om Ieper scheidde het kanaal Ieper-Ijzer de geallieerde en Duitse troepen ter hoogte van Boezinge-dorp. Meer zuidwaarts helde het front af naar het oosten. In de omgeving van het Klein en Groot Zwaanhof liep een loopgraaf 'Colne Valley'. Hier werd in juli 1915 een begraafplaats aangelegd door de territoriale bataljons van de '49th (West Riding) Division', die dit gebied bezetten in juli en augustus 1915. 'Colne Valley Cemetery' zou nog tot februari 1916 gebruikt worden. Tegen juli 1917 lag de begraafplaats in het niemandsland, totdat het heroverd zou worden tijdens de Slag om Pilckem Ridge.
Van de 47 Britten die hier begraven liggen, behoren er 30 tot het West Riding Regiment.
Colne Valley Cemetery is een kleine begraafplaats, ontworpen door W.C. Von Berg, met nagenoeg rechthoekig, langwerpig grondplan (circa 380m²). Het terrein van de begraafplaats helt af. De muur aan de toegangszijde (noordoostkant) is deels afgerond. Voor deze muur is een klein graspleintje aangelegd. Links en rechts van het smeedijzeren toegangshekken vermelden de bakstenen zuilen 'Colne Valley Cemetery 1914-1918'. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur met witte dekstenen, die diverse hoogtes aanneemt. Achteraan de begraafplaats is een kleine bakstenen dienstgebouw ingewerkt in de omheiningsmuur. De 'Cross of Sacrifice', nabij de toegang, is van het kleinste type (A1). De 3 landplaten zijn ingewerkt in de zijmuren.
De graven zijn aangelegd in 4 onregelmatige rijen, allen behorende tot 1 perk. Er liggen 47 Britten begraven, waarvan er 4 niet geïdentificeerd konden worden.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Colne Valley Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195827 (geraadpleegd op ).