Dragoon Camp Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Kleine Poezelstraat
Locatie Kleine Poezelstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Dragoon Camp Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dragoon Camp Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Gelegen achter de Kleine Poezelstraat nummer 2, in open, licht heuvelachtig landschap, op circa 2km ten oosten van Boezinge-dorp. Te bereiken via een 400m lang graspad. In de omgeving liggen nog meerdere Britse militaire begraafplaatsen. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met 'Pilckem Ridge' aangeduid.

Net ten zuiden van de weg Boezinge-Pilkem lag 'Villa Gretchen', dat door de geallieerden 'Dragoon Camp' werd genoemd. Op 31 juli 1917, de eerste dag van de 'Slag om Pilckem Ridge' (Derde Slag bij Ieper) werd deze plaats ingenomen door de '38th Welsh Division'. De begraafplaats, die oorspronkelijk 'Villa Gretchen Cemetery' heette, werd door de '13th Royal Welsh Fusiliers' aangelegd vanaf 9 augustus 1917 en werd gebruikt tot in oktober 1917. Er liggen 66 Britse militairen begraven, waarvan er 10 niet meer geïdentificeerd konden worden. Van de 66 graven behoren er 39 tot de Welsh Fusiliers en 15 tot artillerie-eenheden. 28 doden zijn gestorven op 31 juli 1917, vele andere lieten vlak vóór of vlak na deze dag het leven. Eén militair behoorde tot de luchtmacht. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van A.J.S. Hutton.

Dragoon Camp Cemetery is een kleine begraafplaats met rechthoekig, langwerpig grondplan (circa 532m²), die wordt omgeven door een lage bakstenen muur met witte natuurstenen dekstenen. Open toegang tussen een verhoogd stuk toegangsmuur, waarin de landplaten en een plaat met het opschrift 'Dragoon Camp Cemetery MCMXVII' verwerkt zijn. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat aan de oostkant. Het geheel wordt getooid met bloemperken en lijsterbessen.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SERCU A., De slag van Pilkem: de gebeurtenissen van 31 juli op het grondgebied Boezinge, verschenen op http://www.wo1.be rubriek geschiedenis.
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002417

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boezinge

Boezinge (Ieper)

maakt deel uit van Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.