Welsh Cemetery Caesar's Nose

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Moortelweg
Locatie Moortelweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Welsh Cemetery Caesar's Nose

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Welsh Cemetery Caesar's Nose

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Gelegen langs de Moortelweg op grondgebied Boezinge, op circa 2500 meter ten zuidoosten van het dorp, ten westen van het kruispunt Vijfwegen en ten oosten van Colne Valley Cemetery. Te bereiken via een 200 meter lang graspad nabij Moortelweg 4. Op 300 meter ten westen ligt de industriezone Ieperkanaal. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met 'Pilckem Ridge' aangeduid.

Tot juli 1917 doorkruiste de Duitse frontlijn de locatie van deze begraafplaats. Het plekje verkreeg de naam 'Caesar's Nose', naar de vorm die de frontlijn hier maakte, namelijk een driehoekig vooruitspringend stukje. De aanleg van de begraafplaats werd gestart eind juli 1917, bij het begin van de Slag om Pilckem Ridge (Derde Slag bij Ieper). De '38th (Welsh) Division', die hier op 31 juli 1917 de regio veroverde, begroef er 23 van haar manschappen. De begraafplaats bleef in gebruik tot november 1917. Nu liggen er 68 Britten begraven, waarvan er 59 geïdentificeerd konden worden. De begraafplaats is ontworpen door A.J.S. Hutton.

Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats (395m²), omgeven door een lage bakstenen muur afgedekt met witte natuurstenen platen. De ingang wordt geflankeerd door twee hogere bakstenen muren. Hierin zijn de drie landplaten ingewerkt, evenals het opschrift 'Welsh Cemetery (Caesar's Nose) MCMXVII'. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vooraan, ter hoogte van de toegang. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002417

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boezinge

Boezinge (Ieper)

maakt deel uit van Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.