No Man's Cot Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Moortelweg
Locatie Moortelweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument No Man's Cot Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed No Man's Cot Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Gelegen langs de Moortelweg op grondgebied Boezinge, op circa 550 meter ten zuidoosten van het gehucht Vijfwegen, op circa 1500 meter ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer en op circa drie kilometer ten zuidoosten van Boezinge. Op 800 meter ten zuidwesten ligt de industriezone Ieperkanaal. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met ‘Pilckem Ridge’ aangeduid. De begraafplaats is via een graspad bereikbaar.

No Man's Cot Cemetery is genoemd naar een nabijgelegen boerderij vlakbij 'Admiral's Road', die tijdens een groot deel van de oorlog in het niemandsland lag. De begraafplaats ontstond eind juli 1917 (Slag om Pilckem Ridge) en zou gebruikt worden tot maart 1918. Er liggen 45 mannen begraven van de '51th (Highland) Division', die deze locatie veroverden op 31 juli 1917. In het totaal liggen er 79 Britten begraven, waarvan er twee niet geïdentificeerd konden worden. Hiervan zijn er 55 doden, die omkwamen op die beruchte 31ste juli. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

No Man's Cot Cemetery is een kleine rechthoekige begraafplaats (375m²), te bereiken via een 100 meter lang graspad. Toegang via een smeedijzeren hek. De witte natuurstenen dekstenen op de bakstenen omheiningsmuur vermelden 'No Man's Cot Cemetery 1917-1918'. De drie landplaten zijn ingemetseld in de zijmuur nabij de toegang. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal en wordt geflankeerd door twee populieren. De twee rijen grafzerken, behorende tot één perk, worden getooid met bloemperken en struiken.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002417

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2009

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boezinge

Boezinge (Ieper)

maakt deel uit van Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.