Teksten van No Man's Cot Cemetery

No Man's Cot Cemetery (2009)

Gelegen langs de Moortelweg op grondgebied Boezinge, op circa 550 meter ten zuidoosten van het gehucht Vijfwegen, op circa 1500 meter ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer en op circa drie kilometer ten zuidoosten van Boezinge. Op 800 meter ten zuidwesten ligt de industriezone Ieperkanaal. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met ‘Pilckem Ridge’ aangeduid. De begraafplaats is via een graspad bereikbaar.

Historiek

No Man's Cot Cemetery is genoemd naar een nabijgelegen boerderij vlakbij 'Admiral's Road', die tijdens een groot deel van de oorlog in het niemandsland lag. De begraafplaats ontstond eind juli 1917 (Slag om Pilckem Ridge) en zou gebruikt worden tot maart 1918. Er liggen 45 mannen begraven van de '51th (Highland) Division', die deze locatie veroverden op 31 juli 1917. In het totaal liggen er 79 Britten begraven, waarvan er twee niet geïdentificeerd konden worden. Hiervan zijn er 55 doden, die omkwamen op die beruchte 31ste juli.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Beschrijving

No Man's Cot Cemetery is een kleine rechthoekige begraafplaats (375m²), te bereiken via een 100 meter lang graspad. Toegang via een smeedijzeren hek. De witte natuurstenen dekstenen op de bakstenen omheiningsmuur vermelden 'No Man's Cot Cemetery 1917-1918'. De drie landplaten zijn ingemetseld in de zijmuur nabij de toegang. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal en wordt geflankeerd door twee populieren. De twee rijen grafzerken, behorende tot één perk, worden getooid met bloemperken en struiken.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: No Man's Cot Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125811 (geraadpleegd op 12-04-2021)


No Man's Cot Cemetery (Boezinge - WOI) (2004)

Locatie

Gelegen langs de Moortelweg op grondgebied Boezinge, op circa 550m ten zuidoosten van het gehucht Vijfwegen, op circa 1500m ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer en op circa 3km ten zuidoosten van Boezinge. Op 800m ten zuidwesten ligt de industriezone Ieperkanaal. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met ‘Pilckem Ridge’ aangeduid. De begraafplaats is via een graspad bereikbaar.

Historische achtergrond

'No Man's Cot Cemetery' is genoemd naar een nabijgelegen boerderij (vlakbij de 'Admiral's Road'), die tijdens een groot deel van de oorlog in niemandsland lag. De begraafplaats ontstond eind juli 1917 (Slag om Pilckem Ridge) en zou gebruikt worden tot maart 1918. Er liggen 45 mannen begraven van de '51th (Highland) Division', die deze locatie veroverden op 31 juli 1917. 55 begravenen kwamen om op die beruchte 31ste juli.

Beschrijving

'No Man's Cot Cemetery' is een kleine rechthoekige begraafplaats (375m²), ontworpen door W.H. Cowlishaw. De begraafplaats, waarvan het terrein lichtjes afhelt, is te bereiken via een 100m lang graspad. De toegang wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken. De witte dekstenen op de bakstenen omheiningsmuur vermelden 'No Man's Cot Cemetery 1917-1918'. De drie landplaten zijn ingemetseld in de zijmuur nabij de toegang. De 'Cross of Sacrifice' is van het type A1 en bevindt zich centraal.

De 2 rijen grafzerken behoren tot 1 perk. Er liggen 79 Britten begraven, waarvan er 2 niet geïdentificeerd konden worden.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • BACCARNE R., STEEN J. 1975: Boezinge na 1914-1918, Wervik, Drukkerij - Uitgeverij Almar P.V.B.A.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2004


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: No Man's Cot Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195830 (geraadpleegd op 12-04-2021)