La Belle Alliance Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Hogeziekenweg
Locatie Hogeziekenweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument La Belle Alliance Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed La Belle Alliance Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Gelegen langs de Hogeziekenweg op grondgebied Boezinge, net ten noorden van de Noorderring, op circa 2km ten noorden van het centrum van Ieper. Vlakbij ligt Divisional Collecting Post Cemetery and Extension, iets verder naar het oosten toe ligt New Irish Farm Cemetery. De omgeving ten noorden van de begraafplaats bestaat uit licht heuvelachtig weidelandschap.

De begraafplaats werd aangelegd nabij de hoeve 'La Belle Alliance', die als medische hulppost was ingericht en die na de oorlog niet meer werd heropgebouwd. Vlakbij lag 'Coney Street Trench'. De eerste begravingen gebeurden in februari en maart 1916, door het 10de en 11de bataljon van het 'King's Royal Rifle Corps'. In juli en augustus 1917, tijdens de Derde Slag bij Ieper, werd de begraafplaats opnieuw gebruikt. Op één grafsteen (rij D) staat te lezen dat er 'several soldiers' liggen van het 'S. Staffordshire Regiment'. In het register wordt aangenomen dat het gaat om 8 militairen. Zodoende zouden er 60 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven liggen, waarvan er 10 niet meer geïdentificeerd konden worden. De begraafplaats is ontworpen door J.R. Truelove.

La Belle Alliance Cemetery is een kleine begraafplaats (circa 350m²) met onregelmatig grondplan. Ze wordt bereikt via een 50m lang graspad. Pijlers uit witte natuursteen links en rechts van het smeedijzeren toegangspoortje vermelden 'La Belle Alliance Cemetery 1916-1917'. Het terrein van de begraafplaats is genivelleerd en wordt omgeven door een bakstenen muur met dekstenen uit witte natuursteen. De drietalige teksten van de landplaten zijn gegrift op een lage tafel uit witte natuursteen aan de westelijke zijde, met 3 coniferen erachter. De begraafplaats wordt verder getooid met bloemen en diverse struiken. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vrij centraal. Het register is terug te vinden op het vlakbij gelegen Divisional Collecting Post Cemetery and Extension. De graven zijn onregelmatig aangelegd en vaak is er sprake van collectieve graven, waarbij meerdere namen vermeld staan op 1 grafsteen.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • DESCAMPS F., Minder bekende Britse militaire begraafplaats. La Belle Alliance Cemetery, in: Shrapnel, maart 2000, p. 24-29.
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002417

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boezinge

Boezinge (Ieper)

maakt deel uit van Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)

is gerelateerd aan Divisional Collecting Post Cemetery and Extension

Hogeziekenweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

is gerelateerd aan New Irish Farm Cemetery

Briekestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.