Brouwerswoning en brouwerij Paradijs

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning van brouwerij "Paradijs" links ernaast; brouwerij opgericht in 1850 door P. Van Hoomissen; gebouwen grotendeels gesloopt circa 1927-1928.

Onderkelderd herenhuis met gedecapeerde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw, mogelijk van circa 1864. Uiterste travee in risaliet met gevelhoge rechthoekige nissen. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken in arduinen omlijsting; lekdrempels op voluutconsoles; bewaard houtwerk en plooibare luiken. Deurtravee met deurvenster en balkon.

Interieur met in de voorplaats schilderingen, deels op doek, deels op de muur, gesigneerd en gedateerd L. Bullerkotten, 1894 en 1895; landschapsschilderijen met onder meer zichten van Eikevliet en Vianden. Voorts donker beschilderde stucplafonds en witmarmeren schouw.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem/Hingene, schetsen 1864/10.
  • Klein-Brabant een eeuw kontrast, foto's van nu en toen, in Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant v.z.w., Jaarboek XXV-XXVI, Puurs, 1990-1991, p. 42.