erfgoedobject

Solferino Farm Cemetery

bouwkundig element
ID: 201107   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201107

Juridische gevolgen

Beschrijving

De naam ‘Solferino Farm’ werd aan de boerderij tegenover de begraafplaats gegeven door Franse troepen. De aanleg van de begraafplaats werd pas in oktober 1917 gestart. Er liggen eveneens 5 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Zodoende liggen er nu volgens het huidige register 304 doden begraven. De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Begraafplaats met een rechthoekige, langgerekte plattegrond en een oppervlakte van circa 1200m². Het terrein is genivelleerd en ligt iets hoger dan het straatniveau. De begraafplaats wordt omgeven door een muur uit grijsgroene natuursteen, afgedekt met witte natuursteen. Achteraan wordt de begraafplaats afgezet met een haag (beuk). In witte natuursteen uitgevoerde toegangspartij met trappen, zitbanken, een tweeledig smeedijzeren poortje en het opschrift 'Solferino Farm Cemetery 1917-1918' op 2 pijlers. In de voormuur zijn de teksten van de landplaten gegrift. Vlakbij de toegang is het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. Centraal tegen de noordoostelijke muur staat een dienstgebouw in natuursteen opgetrokken. Centraal vooraan staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1).

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, 1992.
  • COOMBS R., Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War. London, Battle of Britain International Ltd., 2001.

Bron     : Beschermingsdossier DW002418
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Solferino Farm Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201107 (Geraadpleegd op 06-12-2020)