The Huts Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Dikkebus
Straat Steenakkerstraat
Locatie Steenakkerstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument The Huts Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed The Huts Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langs de weg tussen Dikkebus en Brandhoek (Vlamertinge) stond een rij barakken ('huts'), die tussen juli en november 1917 gebruikt werden door medische posten ('field ambulances'). Er diende noodzakelijkerwijze ook een begraafplaats aangelegd te worden. De meeste perken van de begraafplaats dateren van tijdens de Derde Slag bij Ieper. Vlakbij waren artillerieposities ingenomen, wat verklaart dat uiteindelijk 2/3 van de doden tot artillerie-eenheden behoorde. Twee perken zouden nog tijdens de winter van 1917-1918 aangelegd worden. Toen de Duitsers tijdens hun Lente-offensief in het voorjaar van 1918 gevaarlijk dichterbij kwamen (tot aan Dikkebusvijver), werd de begraafplaats gesloten.

Op The Huts Cemetery liggen volgens het huidige register 1100 mannen begraven. Het gaat om 822 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 6 onbekenden), 243 Australiërs, 5 Canadezen, 1 Indiër, 19 Nieuw-Zeelanders, 4 Zuid-Afrikanen en 6 Duitsers. De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

In perk XV liggen 2 mannen naast mekaar begraven, die geëxecuteerd werden wegens zogenaamde disciplinaire problemen. Het gaat om Pte. Victor M. Spencer ('1st Otago Regiment, New Zealand Expeditionary Force'), die in augustus 1917 voor de tweede keer deserteerde en pas op 2 januari 1918 gevat kon worden. Hij werd op 24 februari 1918 geëxecuteerd. Pte. Henry Hughes ('1/5 York and Lancasters, 148th Brigade, 49th West-Riding Division') deserteerde terwijl een doodstraf voor hem voorlopig was opgeschort. Hij werd op 10 april 1918 terechtgesteld.

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats van circa 4700m², aan de voorzijde afgesloten met een haag (beuk), aan de andere zijden met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang is deels afgesloten met 2 witte paaltjes met ketting, geflankeerd door 2 vierkante hoge zuilen uit witte natuursteen, afgewerkt met een geprofileerde kroonlijst, met 'Huts Cemetery 1917-1918'. In de achterkant van één van de zuilen is het registerkastje ingewerkt. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) staat vrij centraal tegenover de ingang, de 'Stone of Remembrance' bevindt zich centraal tegen de noordoostelijke muur. Achteraan staat een bakstenen schuilhuis, afgewerkt met witte natuursteen, in classicerende stijl met zadeldak, gebroken fronton, rondbogige ingang en bepleisterd tongewelf. Hier zijn de metalen informatieplaat, de drietalige landplaat en zitbanken ondergebracht. De begraafplaats wordt getooid door bloemperken, struiken, linden en eiken.

  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier DW002418

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dikkebus

Dikkebus (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.