Dickebusch Old Military Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Dikkebus
Straat Neerplaats
Locatie Neerplaats zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Dickebusch Old Military Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dickebusch Old Military Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

In de dorpskom van Dikkebus werden er tijdens de Eerste Wereldoorlog 3 Britse militaire begraafplaatsen aangelegd. Oorspronkelijk lagen er ook Britten begraven op het kerkhof, maar deze graven zijn verwijderd. De 'Old Military Cemetery' werd gestart als frontlijnbegraafplaats en werd door de troepen gebruikt in januari, februari en maart 1915. Het bevat de graven van 47 militairen uit de Eerste Wereldoorlog. De 78 Franse militairen, die hier eveneens begraven lagen, werden na de oorlog verwijderd. In mei 1940 werden er nog eens 10 Britten begraven, die gestorven waren ten gevolge van de terugtrekking naar Duinkerke (mei – juni 1940).

Op Dickebusch Old Military Cemetery liggen er nu 57 mannen begraven, waaronder 41 geïdentificeerde en 2 onbekende doden uit het Verenigd Koninkrijk, 3 geïdentificeerde Canadezen en 1 onbekende Duitser uit de Eerste Wereldoorlog naast 10 Britten (waarvan 1 onbekend) omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee militairen die oorspronkelijk op Dickebusch Churchyard lagen, maar wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, worden herdacht met een 'special memorial'. De begraafplaats werd ontworpen door J.R. Truelove.

Kleine, langwerpige begraafplaats van circa 990m², met nagenoeg effen terrein. De begraafplaats wordt omgeven door een grijsbruine natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het smeedijzeren toegangshek wordt geflankeerd door 2 pijlers uit witte natuursteen met het opschrift 'Dickebusch Old Military Cemetery MCMXIV - MCMXV'. Het 'Cross of Sacrifice' is van het kleinste type (A1). De drietalige landplaat is aangebracht op een lage, schuine tafel uit witte natuursteen. Behalve bloemperken bij de graven wordt de begraafplaats getooid met groepjes berken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient.Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002418

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dikkebus

Dikkebus (Ieper)

is gerelateerd aan Dickebusch New Military Cemetery en Dickebusch New Military Cemetery Extension

Kerkstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.