erfgoedobject

Dickebusch New Military Cemetery en Dickebusch New Military Cemetery Extension

bouwkundig element
ID: 201113   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201113

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dickebusch New Military Cemetery is gelegen langs de oostkant van de Kerkstraat, iets ten zuiden van de kerk. Aan de overzijde van de Kerkstraat, op de hoek van het kruispunt met de Oude Bellestraat, ligt de Extension.

In de dorpskom van Dikkebus zijn 3 Britse militaire begraafplaatsen terug te vinden. In februari 1915 werd Dickebusch New Military Cemetery gestart door gevechtseenheden en medische posten ('field ambulances'), toen Dickebusch Old Military Cemetery bijna vol lag. De begraafplaats zou tot mei 1917 gebruikt worden. Nadien volgden nog enkele begravingen in maart en april 1918. De begraafplaats telt 624 doden uit de Eerste Wereldoorlog: 529 uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden), 11 Australiërs en 84 Canadezen. Onder de 624 doden behoorden er 92 tot artillerie-eenheden.

De Extension aan de overkant van de straat werd gebruikt tussen mei 1917 en januari 1918. Van de 548 doden die hier begraven liggen, behoorden er maar liefst 260 tot artillerie-eenheden.

Dickebusch New Military Cemetery vormt in feite één geheel met de Extension: zo staat het 'Cross of Sacrifice' op de Extension, terwijl de 'Stone of Remembrance' op Dickebusch New Military Cemetery geplaatst staat. Beide begraafplaatsen werden ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Onder de begraven militairen: J.S.V. Fox (1st Wiltshires, 7th Brigade, 3rd Division) die op 20 april 1915 geëxecuteerd werd wegens desertie. Eveneens hier begraven is de dichter Lt. R.W. Sterling (1st Royal Scots Fusiliers), die gedood werd op 23 april 1915.

Dickebusch New Military Cemetery is bijna rechthoekig van vorm. Het terrein helt lichtjes af. De architectuur van de begraafplaats is gelijkaardig en complementair aan zijn overbuur, de 'Extension'. Aan de voorkant wordt de begraafplaats afgesloten door een muur met bloembakken in grijsbruine natuursteen, afgedekt met witte natuursteen. Toegang via een smeedijzeren hekken, met vlakbij het registerkastje. De andere zijden van de begraafplaats worden afgesloten door een haag (beuk). In de noordwestelijke hoek (aan straatzijde) staat de 'Stone of Remembrance' op een verhoog (zodat hij ook zichtbaar is vanaf de Extension). Op de voormuur eronder is een witte steen aangebracht, met het opschrift 'Dickebusch New Military Cemetery and Extension 1915-1918'. Aan de andere zijde van de voormuur (zuidwestelijke kant) is de drietalige landplaat aangebracht, vlakbij het natuurstenen dienstgebouwtje. De metalen informatieplaat ligt op een lage, schuine tafel bij de 'Stone of Remembrance'. De graven behoren tot één perk en zijn vrij regelmatig geschikt. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken, berken en wilgbladige eiken. Dickebusch New Military Cemetery en de Extension hebben samen een oppervlakte van 4075m².

Dickebusch New Military Cemetery Extension is driehoekig van vorm. Aan straatzijde wordt de begraafplaats afgesloten met een muur met bloembakken, die net zoals zijn overbuur vervaardigd is in grijsbruine natuursteen, afgedekt met witte natuursteen. Toegang via een smeedijzeren poortje met vlakbij het registerkastje. Centraal achteraan, op dezelfde as met de toegangshekken van beide begraafplaatsen, staat het 'Cross of Sacrifice' (type A). De graven zijn vrij regelmatig aangelegd, verdeeld over 4 perken. Behalve bloemperken bij de graven wordt de begraafplaats getooid met 2 coniferen (zuilvormige taxus met geel blad) en 2 linden. Dickebusch New Military Cemetery en de Extension hebben samen een oppervlakte van circa 4075m².

  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient.Norwich-Norfolk, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron     : Beschermingsdossier DW002418
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Dickebusch Old Military Cemetery

  • Is deel van
    Dikkebus

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dickebusch New Military Cemetery en Dickebusch New Military Cemetery Extension [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201113 (Geraadpleegd op 11-07-2020)