Bleuet Farm Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Elverdinge
Straat Boezingestraat
Locatie Boezingestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Bleuet Farm Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bleuet Farm Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Elverdinge was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk centrum van spoorwegen, medische voorzieningen, hoofdkwartieren en kampen. Ter voorbereiding van en tijdens het geallieerde offensief in de zomer en het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper) werd 'Bleuet Farm' ingericht als 'dressing station' (medische post). In juni 1917 werd gestart met de begraafplaats, die gebruikt zou worden tot in december 1917. Na de oorlog werden nog 2 graven uit de omliggende slagvelden toegevoegd, terwijl een Frans graf werd verwijderd.

Op Bleuet Farm Cemetery zijn er volgens het huidige register 442 doden uit de Eerste en 9 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Het gaat om 437 Britten (waarvan 1 ongeïdentificeerde), 2 Canadezen, 3 Zuid-Afrikanen en 1 Duitser voor wat de Eerste Wereldoorlog betreft, naast 9 Britten die omkwamen in mei – juni 1940 tijdens de terugtrekking naar Duinkerken. Er liggen 148 doden die behoorden tot het 'Foot Guards Regiment' of 'Guards Machine Gun Regiment'.

Op de begraafplaats liggen er drie mannen begraven, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden terechtgesteld. Het gaat om Pte. T. Hawkins ('7th Queen's, 55th Brigade, 18th Eastern Division’) die wegens desertie werd geëxecuteerd op 22 november 1917. Naast hem ligt Pte. A. Westwood ('8th East Surreys, 55th Brigade, 18th Eastern Division'), die deserteerde tijdens de 'Slag bij Poelkapelle' en op 23 november 1917 werd geëxecuteerd. Pte. F.W. Slade ('2nd City of London Rifles, 174th Brigade, 58th Division') tenslotte werd op 14 december 1917 geëxecuteerd omdat hij weigerde te gaan vechten op 26 oktober 1917, toen de 'Tweede Slag bij Passendale' van start ging.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Vierhoekige begraafplaats met een oppervlakte van circa 2100m², omgeven door een muur uit witte natuursteen. Bij het smeedijzeren toegangshek zijn het opschrift 'Bleuet Farm British Cemetery 1917-1918', het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal tegen de oostelijke muur. Langs de andere zijden van de begraafplaats staan linden. In de noordwestelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002418

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boezingestraat

Boezingestraat (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.