Teksten van Bleuet Farm Cemetery

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201116

Bleuet Farm Cemetery ()

Begraafplaats bereikbaar via een 200 meter lang graspad langs de Boezingsestraat, ten westen van boerderij met huisnummer 80, op ongeveer één kilometer ten oosten van Elverdinge. De omgeving bestaat uit vlak landbouwgebied.

Historiek

Elverdinge was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk centrum van spoorwegen, medische voorzieningen, hoofdkwartieren en kampen. Ter voorbereiding van en tijdens het geallieerde offensief in de zomer en het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper) werd 'Bleuet Farm' ingericht als 'dressing station' (medische post). In juni 1917 werd gestart met de begraafplaats, die gebruikt zou worden tot in december 1917. Na de oorlog werden er nog twee graven uit de omliggende slagvelden toegevoegd, terwijl een Frans graf werd verwijderd.

Op Bleuet Farm Cemetery zijn er volgens het huidige register 442 doden uit de Eerste en 9 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Het gaat om 437 Britten (waarvan 1 ongeïdentificeerde), 2 Canadezen, 3 Zuid-Afrikanen en 1 Duitser voor wat de Eerste Wereldoorlog betreft, naast 9 Britten die omkwamen in mei – juni 1940 tijdens de terugtrekking naar Duinkerken. Er liggen 148 doden die behoorden tot het 'Foot Guards Regiment' of 'Guards Machine Gun Regiment'. Op de begraafplaats liggen er drie mannen begraven, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden terechtgesteld. 

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Beschrijving

Vierhoekige begraafplaats met een oppervlakte van circa 2.100m², omgeven door een muur uit witte natuursteen. Bij het smeedijzeren toegangshek zijn het opschrift 'Bleuet Farm British Cemetery 1917-1918', het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal tegen de oostelijke muur, geflankeerd door vier haagbeuken. Langs de andere zijden van de begraafplaats staan linden. In de noordwestelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje. De graven zijn vrij onregelmatig verdeeld over twee perken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bleuet Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125838 (geraadpleegd op ).


Bleuet Farm Cemetery (Elverdinge - WOI-WOII) ()

Locatie

Gelegen in weide, die bereikbaar is via een 200m lang graspad langs de Boezingsestraat, ten westen van een boerderij (huisnummer 80), op circa 1 km ten oosten van Elverdinge. Omgeving is vlak, landelijk gebied.

Historische achtergrond

Ter voorbereiding van en tijdens het geallieerd offensief in de zomer en het najaar van 1917 fungeerde 'Bleuet Farm' als 'Dressing Station' (medische post). In juni 1917 werd gestart met de begraafplaats, die gebruikt zou worden tot december 1917. Na de oorlog werden nog 2 graven uit de omliggende slagvelden toegevoegd, terwijl een Frans graf werd verwijderd.

Elverdinge was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk centrum van spoorwegen, medische posten, kampen en winkeltjes. Het kasteel van Elverdinge werd gebruikt als hoofdkwartier en werd per ongeluk in brand gestoken door Britse koks.

Op de begraafplaats liggen er 148 doden afkomstig van 'The Foot Guards Regiment' of 'The Guards Machine Gun Regiment'.

Op de begraafplaats liggen er 3 mannen begraven, die tijdens WOI werden geëxecuteerd. Het gaat om Pte. T. Hawkins (7th Queen's, 55th Brigade, 18th Eastern Division) die wegens desertie werd geëxecuteerd op 22 november 1917. Naast hem ligt Pte. A. Westwood (8th East Surreys, 55th Brigade, 18th Eastern Division), die deserteerde tijdens de 'Slag om Poelkapelle' en op 23 november 1917 werd geëxecuteerd. Pte. F.W. Slade (2nd City of London Rifles, 174th Brigade, 58th Division) tenslotte werd op 14 december 1917 geëxecuteerd omdat hij weigerde te gaan vechten op 26 oktober 1917, toen de 'Tweede Slag om Passendale' van start ging.

9 Britten kwamen tenslotte om tijdens de terugtrekking naar Duinkerken, mei 1940.

Beschrijving

Vierhoekige begraafplaats met een oppervlakte van circa 2100m², ontworpen door R. Blomfield, met medewerking van W.C. Von Berg. Het vlakke terrein van de begraafplaats wordt omgeven door een witstenen muurtje. De witstenen zuiltjes links en rechts van het smeedijzeren toegangshekken vermelden 'Bleuet Farm British Cemetery 1917-1918'. Bij de toegang bevindt zich de CWGC-infoplaat op een lage, schuine tafel en het registerkastje. De 'Cross of Sacrifice', van het type A staat centraal tegen de oostmuur. In de noordwesthoek is een bakstenen dienstgebouwtje, met een afvalhoop.

De graven zijn vrij onregelmatig verdeeld over 2 perken. Op Bleuet Farm Cemetery zijn 442 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 9 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven of herdacht. Het gaat om 437 Britten (waarvan 1 niet-geïdentificeerd), 2 Canadezen, 3 Zuid-Afrikanen en 1 Duitser uit WOI, naast 9 Britten die omkwamen in mei 1940.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bleuet Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195852 (geraadpleegd op ).