erfgoedobject

Canada Farm Cemetery

bouwkundig element
ID: 201119   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201119

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Canada Farm Cemetery
    Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2009

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Canada Farm Cemetery
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Canada Farm Cemetery werd gestart met de Mijnenslag (7 juni 1917) en zou gebruikt worden tot het einde van de Derde Slag bij Ieper. De meeste doden zijn afkomstig van het 'casualty clearing station' (veldhospitaal), dat vlakbij op een boerderij ('Canada Farm') geïnstalleerd was. Hier liggen vooral manschappen van de 'Royal Artillery' (438) en van de 'Guards Division' (144), die tijdens het begin van de Derde Slag bij Ieper dodelijk getroffen raakten en achteruit gebracht werden voor verzorging. Enkele graven werden na het offensief toegevoegd.

Volgens het huidige register liggen er 898 Britten en 9 Canadezen begraven, die allen geïdentificeerd konden worden. De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).

Op Canada Farm Cemetery ligt o.m. C.S. Tennant begraven, die in de kerk van Elverdinge herdacht wordt met een gedenkplaat in de vloer. Deze gedenkplaat, destijds in de jaren ’20 door zijn moeder aangebracht, werd maar recent herontdekt

Canada Farm Cemetery is een nagenoeg trapeziumvormige begraafplaats met achteraan afgeronde hoeken, met een oppervlakte van circa 3400m². Ze wordt omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het smeedijzeren toegangshek wordt geflankeerd door 2 pijlers uit witte natuursteen. Bij de toegang zijn onder meer het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. In het 'Cross of Sacrifice' (type A) centraal vooraan op de begraafplaats (aan de zuidwestelijke kant) staat het opschrift: 'Canada Farm British Cemetery 1917-1918'. Op de muur onder het kruis, aan de kant van de begraafplaats, is de drietalige landplaat verwerkt. De 'Stone of Remembrance' staat centraal achteraan op de begraafplaats, op een verhoog met witte treden. In de hoger opgetrokken bakstenen achtermuur is een dienstgebouw ingewerkt. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met esdoorns, het symbool voor Canada.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron     : Beschermingsdossier DW002418
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Canada Farm Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201119 (Geraadpleegd op 09-12-2019)