erfgoedobject

Canada Farm Cemetery

bouwkundig element
ID
201119
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201119

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Canada Farm Cemetery
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Canada Farm Cemetery
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen langs de Elzendammestraat, op ongeveer 2,5 kilometer westen van de kerk van Elverdinge, tegen de grens met de gemeente Vleteren. De omgeving is vlak en landelijk. 

Historiek

Canada Farm Cemetery werd gestart met de Mijnenslag (7 juni 1917) en zou gebruikt worden tot het einde van de Derde Slag bij Ieper. De meeste doden zijn afkomstig van het 'casualty clearing station' (veldhospitaal), dat vlakbij op een boerderij ('Canada Farm') geïnstalleerd was. Hier liggen vooral manschappen van de 'Royal Artillery' (438) en van de 'Guards Division' (144), die tijdens het begin van de Derde Slag bij Ieper dodelijk getroffen raakten en achteruit gebracht werden voor verzorging. Enkele graven werden na het offensief toegevoegd.

Volgens het huidige register liggen er 898 Britten en 9 Canadezen begraven, die allen geïdentificeerd konden worden.

Op Canada Farm Cemetery ligt onder meer C.S. Tennant begraven, die in de kerk van Elverdinge herdacht wordt met een gedenkplaat in de vloer. Deze gedenkplaat, destijds in de jaren ’20 door zijn moeder aangebracht, werd maar recent herontdekt.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).

Beschrijving

Canada Farm Cemetery is een nagenoeg trapeziumvormige begraafplaats met achteraan afgeronde hoeken, met een oppervlakte van circa 3.400m². Ze wordt omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het smeedijzeren toegangshek wordt geflankeerd door twee pijlers uit witte natuursteen. Bij de toegang zijn onder meer het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. In het 'Cross of Sacrifice' (type A) centraal vooraan op de begraafplaats (aan de zuidwestelijke kant) staat het opschrift: 'Canada Farm British Cemetery 1917-1918'. Op de muur onder het kruis, aan de kant van de begraafplaats, is de drietalige landplaat verwerkt. De 'Stone of Remembrance' staat centraal achteraan op de begraafplaats, op een verhoog met witte treden. In de hoger opgetrokken bakstenen achtermuur is een dienstgebouw ingewerkt. De graven zijn vrij onregelmatig geschikt over vier perken. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met esdoorns, het symbool voor Canada.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • SERCU A. s.d.: Christopher Tennant: een herontdekte herdenkingsplaat in de kerk in Elverdinge [online], Wereldoorlog I in de Westhoek (geraadpleegd op 16 januari 2020).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Canada Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201119 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.