erfgoedobject

Hagle Dump Cemetery

bouwkundig element
ID: 201120   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201120

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Hagle Dump Cemetery
    Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2009

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hagle Dump Cemetery
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Gelegen langs de Sint-Pietersstraat, tussen huisnummers 44 en 46, ongeveer 3,5 kilometer ten zuidwesten van Elverdinge, niet ver van de grens met de gemeente Poperinge. Vlakbij, naar het noordoosten op, liggen de Galgebossen. De omgeving is vlak en landelijk.

Historiek

De aanleg van de begraafplaats nabij een rustkamp en een depot dat 'Hagle Dump' genoemd werd, begon in april 1918 tijdens het Duitse Lente-offensief. De begraafplaats werd zowel door gevechtseenheden als door 'field ambulances' (medische posten) gebruikt tot in oktober 1918. De begraafplaats is aan de westelijke hoek afgeschuind, omdat daar een (nu verdwenen) spoorlijn liep.

Na de oorlog kwam er een uitbreiding (Plots III en IV) door de concentratie van meer dan 200 graven, waarvan een deel geïsoleerde graven uit de omliggende slagvelden. De graven van 26 Amerikaanse militairen, omgekomen in de periode tussen juli en september 1918, en van twee Franse doden werden overgebracht naar andere begraafplaatsen.

Twintig graven van het Gemenebest werden overgebracht vanuit 'Brielen Military Cemetery'. Deze begraafplaats lag net ten oosten van het dorp Brielen. De begraafplaats werd van april 1915 tot september 1917 gebruikt en bevatte de graven van 31 Franse militairen, 16 van het Verenigd Koninkrijk en 4 Canadezen. Op 'Hagle Dump Cemetery' liggen volgens het huidige register 439 militairen begraven, waaronder 280 wel en 117 niet geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk, 10 wel en 16 niet geïdentificeerde Australiërs, 7 wel en 7 niet geïdentificeerde Canadezen en ten slotte 2 geïdentificeerde Duitsers.

Pte. Walter Dossett (‘1/4th York and Lancasters, 148th Brigade, 49th West Riding Division’) werd op 25 juni 1918 geëxecuteerd wegens desertie tijdens het Duitse Lente-offensief. Hetzelfde lot onderging Pte. G. Ainley ('1/4th King's Own Yorkshire Light Infantry, 147th Brigade, 49th Division'), die drie keer deserteerde en werd terechtgesteld op 30 juli 1918.

De aanleg van de begraafplaats werd uitgetekend door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).

Kenmerken

Rechthoekige begraafplaats met afgeschuinde hoek, omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Op een witte plaat, links van de open toegang, staat 'Hagle Dump Cemetery 1915-1918' te lezen. Aan en in deze voormuur bevinden zich het registerkastje, de metalen informatieplaat en de 3 landplaten. Vlakbij de toegang staat het 'Cross of Sacrifice' (type A). Achteraan, in de noordelijke hoek van de begraafplaats, staat een bakstenen dienstgebouw, centraal achteraan een zitbank uit witte natuursteen.

De graven liggen vrij regelmatig verspreid over zes perken, met de grafstenen gericht naar de toegang (zuidoosten). Op de begraafplaats staan jonge berken en zijn bloemperken aangelegd bij de graven.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hagle Dump Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201120 (Geraadpleegd op 22-10-2020)