Hagle Dump Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Elverdinge
Straat Sint-Pieterstraat
Locatie Sint-Pieterstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hagle Dump Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 25-03-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hagle Dump Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De aanleg van de begraafplaats nabij een rustkamp en een depot dat 'Hagle Dump' genoemd werd, begon in april 1918 tijdens het Duitse Lente-offensief. De begraafplaats werd zowel door gevechtseenheden als door 'field ambulances' (medische posten) gebruikt tot in oktober 1918.

Na de oorlog kwam er een uitbreiding (Plots III en IV) door de concentratie van meer dan 200 graven, waarvan een deel geïsoleerde graven uit de omliggende slagvelden. De graven van 26 Amerikaanse militairen, omgekomen in de periode tussen juli en september 1918, en van 2 Franse doden werden overgebracht naar andere begraafplaatsen. 20 graven van het Gemenebest werden overgebracht vanuit 'Brielen Military Cemetery'. Deze begraafplaats lag net ten oosten van het dorp Brielen. De begraafplaats werd van april 1915 tot september 1917 gebruikt en bevatte de graven van 31 Franse militairen, 16 van het Verenigd Koninkrijk en 4 Canadezen.

Op 'Hagle Dump Cemetery' liggen volgens het huidige register 439 militairen begraven, waaronder 280 wel en 117 niet geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk, 10 wel en 16 niet geïdentificeerde Australiërs, 7 wel en 7 niet geïdentificeerde Canadezen en tenslotte 2 geïdentificeerde Duitsers.

De begraafplaats is aan de westelijke hoek afgeschuind, omdat daar een (nu verdwenen) spoorlijn liep. De aanleg van de begraafplaats werd uitgetekend door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).

Pte. Walter Dossett (‘1/4th York and Lancasters, 148th Brigade, 49th West Riding Division’) werd op 25 juni 1918 geëxecuteerd wegens desertie tijdens het Duitse Lente-offensief. Hetzelfde lot onderging Pte. G. Ainley ('1/4th King's Own Yorkshire Light Infantry, 147th Brigade, 49th Division'), die drie keer deserteerde en werd terechtgesteld op 30 juli 1918.

Rechthoekige begraafplaats met afgeschuinde hoek, omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Op een witte plaat, links van de open toegang, staat 'Hagle Dump Cemetery 1915-1918' te lezen. Aan en in deze voormuur bevinden zich het registerkastje, de metalen informatieplaat en de 3 landplaten. Vlakbij de toegang staat het 'Cross of Sacrifice' (type A). Achteraan, in de noordelijke hoek van de begraafplaats, staat een bakstenen dienstgebouw, centraal achteraan een zitbank uit witte natuursteen.

Op de begraafplaats staan jonge berken en zijn bloemperken aangelegd bij de graven.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: DW002418

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Elverdinge

Elverdinge (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.