Hospital Farm Cemetery

Gemeente Ieper

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Hospital Farm Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hospital Farm Cemetery

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Hospital Farm Cemetery is genoemd naar een boerderij die van oudsher 'Hospitaalhoeve' genoemd werd, en tijdens de oorlog fungeerde als medische post. De 'Hospitaalhoeve' dankte in feite haar naam aan de Johannieter Ridderorde, de Hospitaalridders, die van oudsher eigenaar waren van het goed. De oude gebouwen van de hoeve werden tijdens een bombardement op 17 juni 1916 in de as gelegd.

De begraafplaats werd vooral in 1915 en 1917 gebruikt door regimenten en batterijen die aan de gevechten rond Ieper deelnamen. De begraafplaats lag tijdens Eerste Wereldoorlog vlak naast een spoorlijn (van de Peselhoek naar Ieper). Op Hospital Farm Cemetery liggen 115 Britten begraven, waarvan er 4 niet geïdentificeerd konden worden. Eén van de doden op de begraafplaats, met name Marcel Top, was een Belg, afkomstig uit Oostvleteren: hij was naar verluidt op Hospital Farm tewerkgesteld en raakte getroffen door een obus. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van N.A. Rew.

Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met schuine voorzijde en aan de noordwestkant een gebogen muur achter het 'Cross of Sacrifice' (type A1). Het terrein helt naar het noordoosten af naar een vijver. De begraafplaats wordt deels omgeven door een bakstenen muur, deels door een gracht met afrastering waarlangs een haag (beuk) aangeplant is. Via een brugje kan het toegangshekken bereikt worden. Op de bakstenen pijlers staat het opschrift: 'Hospital Farm British Cemetery'. Hier zijn het registerkastje en de metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel terug te vinden. Er zijn geen landplaten aanwezig. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken langs de bermen.

• CHIELENS P., De POP Route. Fietsen achter het front. Poperinge, IPS, s.d.

Bron: Beschermingsdossier DW002418