Hospital Farm Cemetery

Beschrijving

Gelegen in een weide naast boerderij Hospitaalstraat 33, op twee kilometer ten zuidwesten van Elverdinge. Te bereiken via een pad doorheen de weide. De begraafplaats wordt omgeven door een sloot en een vijver. Rondom rond staan knotwilgen en populieren.

Historiek

Hospital Farm Cemetery is genoemd naar een boerderij die van oudsher 'Hospitaalhoeve' genoemd werd en tijdens de oorlog fungeerde als medische post. De 'Hospitaalhoeve' dankte in feite haar naam aan de Johannieter Ridderorde, de Hospitaalridders, die eigenaar waren van het goed. De oude gebouwen van de hoeve werden tijdens een bombardement op 17 juni 1916 in de as gelegd.

De begraafplaats werd vooral in 1915 en 1917 gebruikt door regimenten en batterijen die aan de gevechten rond Ieper deelnamen. De begraafplaats lag tijdens Eerste Wereldoorlog vlak naast een spoorlijn (van de Peselhoek naar Ieper).

Op Hospital Farm Cemetery liggen 115 Britten begraven, waarvan er vier niet geïdentificeerd konden worden. Eén dode, met name Marcel Top, was een Belg, afkomstig uit Oostvleteren: hij was naar verluidt op Hospital Farm tewerkgesteld en raakte getroffen door een obus.

De aanleg van de begraafplaats is van de hand van N.A. Rew.

Beschrijving

Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met schuine voorzijde en aan de noordwestkant een gebogen muur achter het 'Cross of Sacrifice' (type A1). Het terrein helt naar het noordoosten af naar een vijver. De begraafplaats wordt deels omgeven door een bakstenen muur, deels door een gracht met afrastering waarlangs een haag (beuk) aangeplant is. Via een brugje kan het toegangshekken bereikt worden. Op de bakstenen pijlers staat het opschrift: 'Hospital Farm British Cemetery'. Hier zijn het registerkastje en de metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel terug te vinden. Er zijn geen landplaten aanwezig. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken langs de bermen.

De grafstenen liggen vrij onregelmatig geschikt over één perk. De grafsteen van het burgerslachtoffer is, anders dan de klassieke ‘headstones’, rechthoekig met bovenaan twee uitgespaarde hoeken.

• CHIELENS P. s.d.: De POP Route. Fietsen achter het front. Poperinge.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore