erfgoedobject

Minty Farm Cemetery

bouwkundig element
ID
201126
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201126

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Minty Farm Cemetery
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Minty Farm Cemetery
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Minty Farm Cemetery
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen naast boerderij Hemelrijkstraat 5, op ongeveer 2700 meter ten noorden van Sint-Jan, tegen de grens met de gemeente Langemark-Poelkapelle.

Historiek

De nabijgelegen boerderij werd door de Duitsers tot een versterking omgebouwd. Na de verovering van de boerderij door de '1/6th (Banff and Donside) Gordon Highlanders (51st Highland Division)' op 31 juli 1917 (tijdens de Derde Slag bij Ieper) werd ze als hoofdkwartier voor Britse compagnieën ingericht. De naam 'Minty Farm' die de Britten toekenden aan de boerderij, is vermoedelijk afkomstig van een eenheid uit Wiltshire.

De begraafplaats werd gestart in oktober 1917 en zou door gevechtseenheden gebruikt worden tot in april 1918. Volgens het huidige register liggen er 192 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 6 niet geïdentificeerd konden worden) en 1 Duitser begraven. Hiervan behoorden 7 doden tot de 'Royal Navy'. Meer dan een derde van de doden behoorde tot de 'Royal Artillery'.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Beschrijving

Kleine begraafplaats van circa 990 m², met een onregelmatig grondplan en lichtjes afhellend terrein. De begraafplaats kan bereikt worden via een graspad en wordt omgeven door een bakstenen muur, deels afgedekt met witte natuursteen. Toegangspartij met lage bakstenen muurtjes, een smeedijzeren hek, het opschrift 'Minty Farm Cemetery 1917-1918', de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal tegen de noordoostelijke muur van de begraafplaats. Tegen de westelijke muur staat een bakstenen dienstgebouw. De graven liggen onregelmatig verspreid over drie perken. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

 • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Sint-Jan

 • Is deel van
  Slagveld Pilkem Ridge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Minty Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201126 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.