Minty Farm Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Sint-Jan
Straat Hemelrijkstraat
Locatie Hemelrijkstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Minty Farm Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Minty Farm Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De nabijgelegen boerderij werd door de Duitsers tot een versterking omgebouwd. Na de verovering van de boerderij door de '1/6th (Banff and Donside) Gordon Highlanders (51st Highland Division)' op 31 juli 1917 (tijdens de Derde Slag bij Ieper) werd ze als hoofdkwartier voor Britse compagnieën ingericht. De naam 'Minty Farm' die de Britten toekenden aan de boerderij, is vermoedelijk afkomstig van een eenheid uit Wiltshire. De begraafplaats werd gestart in oktober 1917 en zou door gevechtseenheden gebruikt worden tot in april 1918. Volgens het huidige register liggen er 192 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 6 niet geïdentificeerd konden worden) en 1 Duitser begraven. Hiervan behoorden 7 doden tot de 'Royal Navy'. Meer dan een derde van de doden behoorde tot de 'Royal Artillery'. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Kleine begraafplaats van circa 990m², met een onregelmatig grondplan en lichtjes afhellend terrein. De begraafplaats kan bereikt worden via een graspad en wordt omgeven door een bakstenen muur, deels afgedekt met witte natuursteen. Toegangspartij met lage bakstenen muurtjes, een smeedijzeren hek, het opschrift 'Minty Farm Cemetery 1917-1918', de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal tegen de noordoostelijke muur van de begraafplaats. Tegen de westelijke muur staat een bakstenen dienstgebouw. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier DW002417

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2009

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Jan

Sint-Jan (Ieper)

maakt deel uit van Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.