Teksten van Minty Farm Cemetery

Minty Farm Cemetery ()

Gelegen naast boerderij Hemelrijkstraat 5, op ongeveer 2700 meter ten noorden van Sint-Jan, tegen de grens met de gemeente Langemark-Poelkapelle.

Historiek

De nabijgelegen boerderij werd door de Duitsers tot een versterking omgebouwd. Na de verovering van de boerderij door de '1/6th (Banff and Donside) Gordon Highlanders (51st Highland Division)' op 31 juli 1917 (tijdens de Derde Slag bij Ieper) werd ze als hoofdkwartier voor Britse compagnieën ingericht. De naam 'Minty Farm' die de Britten toekenden aan de boerderij, is vermoedelijk afkomstig van een eenheid uit Wiltshire.

De begraafplaats werd gestart in oktober 1917 en zou door gevechtseenheden gebruikt worden tot in april 1918. Volgens het huidige register liggen er 192 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 6 niet geïdentificeerd konden worden) en 1 Duitser begraven. Hiervan behoorden 7 doden tot de 'Royal Navy'. Meer dan een derde van de doden behoorde tot de 'Royal Artillery'.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Beschrijving

Kleine begraafplaats van circa 990 m², met een onregelmatig grondplan en lichtjes afhellend terrein. De begraafplaats kan bereikt worden via een graspad en wordt omgeven door een bakstenen muur, deels afgedekt met witte natuursteen. Toegangspartij met lage bakstenen muurtjes, een smeedijzeren hek, het opschrift 'Minty Farm Cemetery 1917-1918', de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal tegen de noordoostelijke muur van de begraafplaats. Tegen de westelijke muur staat een bakstenen dienstgebouw. De graven liggen onregelmatig verspreid over drie perken. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Minty Farm Cemetery (Sint-Jan - WOI) ()

Locatie

Toponiem: Hemelrijk. Gelegen naast boerderij Hemelrijkstraat 5, op circa 2700m ten noorden van Sint-Jan, tegen de grens met de gemeente Langemark-Poelkapelle. Op 300m ten westen ligt de betonconstructie van ‘Goumier Farm’, op 300m ten zuiden ligt een andere betonconstructie (Hemelrijkstraat 3). De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

De nabijgelegen boerderij 'Minty Farm' werd door de Duitsers tot versterking omgebouwd. Na de verovering van de boerderij door de '1/6th (Banff and Donside) Gordon Highlanders (51st Highland Division)' op 31 juli 1917 ('Derde Slag om Ieper') werd ze als hoofdkwartier voor Britse compagnieën ingericht. De naam 'Minty Farm' is vermoedelijk afkomstig van een eenheid uit Wiltshire.

De begraafplaats werd gestart in oktober 1917 en zou door gevechtseenheden gebruikt worden tot april 1918. 7 doden behoorden tot de 'Royal Navy'. Meer dan 1/3 van de doden behoorden tot de 'Royal Artillery'.

Beschrijving

Kleine begraafplaats van circa 990m², met een onregelmatig grondplan en lichtjes afhellend terrein, ontworpen door W.H. Cowlishaw. De begraafplaats kan bereikt worden via een graspad en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hekken. Een witte steen vermeldt 'Minty Farm Cemetery 1917-1918'. Bij de toegang bevinden zich de drietalige landplaten, het registerkastje en de metalen CWGC-infoplaat (op een lage, schuine tafel). De 'Cross of Sacrifice' is van het type A en bevindt zich centraal tegen de noordoostmuur van de begraafplaats. Aan de westmuur staat een bakstenen dienstgebouw.

De graven liggen verspreid over 3 perken. Volgens het huidige register gaat het om 192 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 6 niet geïdentificeerd konden worden) en 1 Duitser.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele