erfgoedobject

Oxford Road Cemetery

bouwkundig element
ID
201127
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201127

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Oxford Road Cemetery
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oxford Road Cemetery
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen langs Wieltje, naast huisnummer 10, op circa één kilometer ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan. Op circa 100 meter ten noordoosten van de begraafplaats staat het monument voor de '50th (Northumbrian) Division'. De omgeving is licht heuvelachtig en bestaat deels uit bebouwing, deels uit weiland.

Beschrijving

Oxford Road Cemetery is genoemd naar een weg die ten zuidwesten van het gehucht Wieltje liep richting Potyze. Perk I bevat de oorspronkelijke begraafplaats. Het werd gebruikt door gevechtseenheden tussen augustus 1917 en juni 1918, nadat het front meer oostwaarts opgeschoven was. Begin oktober 1917 was een tweede begraafplaats gestart, 'Oxford Road Cemetery No. 2' genoemd (het huidige perk V). Hier zou de laatste dode begraven worden in april 1918.

Na de wapenstilstand werden perken II, III en IV toegevoegd door de concentratie van graven verspreid over de omliggende slagvelden ten oosten en zuidoosten van Ieper. Een houten kruis van de '18th Hussars', met de namen van 28 manschappen die op 13 mei 1915 omkwamen tijdens de Slag bij de Frezenberg, is nu verdwenen.

Op de vijf perken samen liggen volgens het huidige register 853 mensen begraven, waarvan er 297 niet geïdentificeerd konden worden. Het zou gaan om 657 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 254 niet geïdentificeerd konden worden), 74 Australiërs (waarvan 40 niet geïdentificeerd), 83 Canadezen, 37 Nieuw-Zeelanders (waarvan 3 niet geïdentificeerd) en 2 Duitsers. Voor drie doden, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloze grafsteen liggen, werd een 'special memorial' opgericht.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Beschrijving

Begraafplaats in de vorm van een Y, met een oppervlakte van circa 3.700m². De begraafplaats wordt grotendeels omheind door een haag uit bruine beuk. Aan de toegang is een gebogen muur uit witte natuursteen, met centraal een smeedijzeren hekken. In en rond de toegang bevinden zich de metalen informatieplaat, de drie landplaten en het registerkastje. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat op het centrale punt van de begraafplaats, waar de drie benen van de Y elkaar kruisen. Het pad van de ingang tot aan dit offerkruis (perk III) wordt gemarkeerd door buxusstruikjes. De 'Stone of Remembrance' staat op het einde van het oostelijk deel van de begraafplaats op een verhoog, zodanig dat het offerkruis, de 'Stone of Remembrance' en het gedenkteken voor de '50th Northumbrian Division' 100 meter verder op eenzelfde as liggen. Achter het offerkruis staat een schuil- en dienstgebouw uit grijsgroene natuursteen, afgewerkt met witte natuursteen, met een zadeldak, een rondboogopening, een tongewelf en zitbanken. De graven liggen verspreid over vijf perken. Vooral in perk I en perk V liggen de graven onregelmatig verspreid. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met twee ginkgo’s (bij de toegang) en moerascipressen.

 • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
 • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division

 • Is deel van
  Wieltje


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Oxford Road Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201127 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.