Teksten van Wieltje Farm Cemetery

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201128

Wieltje Farm Cemetery ()

Gelegen in de velden op ongeveer 150 meter ten noorden van de Brugseweg, te bereiken via een graspad naast huisnummer 377. Op ongeveer 600 meter ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan en op ongeveer 400 meter ten zuiden van de ringbaan N38 gelegen. De omgeving is licht heuvelachtig.

Historiek

'Wieltje Farm' was een boerderij, omgeven door een walgracht. De begraafplaats werd gebruikt door gevechtseenheden (vooral de '2nd/4th Gloucesters') in de periode juli – oktober 1917, tijdens de Derde Slag bij Ieper.

Volgens het huidige register liggen er 116 doden (of worden herdacht), waarvan 113 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 10 niet geïdentificeerd konden worden), 1 Canadees, 1 Nieuw-Zeelander en 1 Duitser. Voor 19 doden, wiens graven door de verwoestende oorlog niet meer teruggevonden konden worden, werd een 'special memorial' opgericht.

De begraafplaats werd ontworpen door A.J.S. Hutton.

Beschrijving

Lange, rechthoekige begraafplaats met een nagenoeg vlak terrein en een oppervlakte van circa 480m². De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, in verschillende niveaus aangelegd. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hek, geflankeerd door twee hogere delen van de voormuur, met het opschrift 'Wieltje Farm Cemetery MCMXVII'. In de voormuur zijn de drie landplaten ingewerkt. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1). Het registerkastje en de metalen informatieplaat bevinden zich tegen de achterste muur. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wieltje Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125876 (geraadpleegd op ).


Wieltje Farm Cemetery (Sint-Jan - WOI) ()

Locatie

Toponiem: Wieltje. Gelegen in de velden op circa 150m ten noorden van de Brugseweg, te bereiken via graspad naast huisnummer 377. Op circa 600m ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan en op circa 400m ten zuiden van de ringbaan N38. Omgeving is licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

'Wieltje Farm' was een boerderij, omgeven door een walgracht. De begraafplaats werd gebruikt door gevechtseenheden (vooral de '2nd/4th Gloucesters') in de periode juli – oktober 1917 (Derde Slag om Ieper).

Beschrijving

Lange, rechthoekige begraafplaats met een nagenoeg vlak terrein en een oppervlakte van circa 480m², ontworpen door A.J.S. Hutton. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, in verschillende niveaus aangelegd. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 hogere delen van de voormuur, waarop onder meer te lezen staat 'Wieltje Farm Cemetery MCMXVII'. In de voormuur zijn de 3 landplaten ingewerkt. Centraal vooraan staat de 'Cross of Sacrifice', die van het kleinste type (A1) is. Het registerkastje en de metalen CWGC-infoplaat bevinden zich tegen de achterste muur.

Volgens het huidige register worden er 116 doden begraven/herdacht, waarvan 113 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 10 niet geïdentificeerd konden worden), 1 Canadees, 1 Nieuwzeelander en 1 Duitser. 19 doden, wiens graven door de verwoestende oorlog niet meer teruggevonden konden worden, worden herdacht met een 'special memorial'.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wieltje Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195821 (geraadpleegd op ).