Teksten van La Brique Military Cemetery No 1

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201130

La Brique Military Cemetery No 1 ()

Langs de Pilkemseweg, ter hoogte van huisnummer 90, op het gehucht Brieke liggen twee begraafplaatsen, elk aan de kant van de straat, die complementair zijn aan mekaar. La Brique Military Cemetery No 2 is de grootste van de twee en ligt langs de westelijke kant van de straat, op een hoger niveau dan La Brique Military Cemetery No 1. De omgeving is licht heuvelachtig en hoofdzakelijk bebouwd.

Historiek

La Brique verwijst naar het gehucht Brieke, dat genoemd was naar een oude steenbakkerij die hier stond vooraleer de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op 5 juni 1915 nam de 6de divisie hier de sector over. De officieren van de '2nd Leinsters' beweerden dat ze nog steeds de geur van het gas konden ruiken, dat hier twee maanden tevoren werd ingezet (22 april 1915).

La Brique Military Cemetery No 1 werd gestart in mei 1915 (Tweede Slag bij Ieper) en zou gebruikt worden tot december 1915. Volgens het huidige register liggen er hier 91 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet geïdentificeerd konden worden.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beschrijving

La Brique Military Cemetery No 1 is een kleine, bijna rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 725m². De begraafplaats wordt omgeven door een haag (beuk). De toegang wordt gevormd door een tweeledig smeedijzeren hek, geflankeerd door twee bakstenen pijlers, afgedekt met witte natuursteen. Hier staat te lezen ‘La Brique Military Cemetery Number 1 MCMXV’. Aan de achterkant van de linkse pijler is het registerkastje ingewerkt. De drietalige tekst van de landplaat is gegrift in een witstenen, lage, schuine tafel. Tegenover de toegang staat een zitbank uit witte natuursteen. Op deze begraafplaats is geen 'Cross of Sacrifice' aanwezig (wel op La Brique Cemetery No 2). De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: La Brique Military Cemetery No 1 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125878 (geraadpleegd op ).


La Brique Military Cemetery No 1 (Sint-Jan - WOI) ()

Locatie

Langs de Pilkemseweg, ter hoogte van huisnummer 90, op het gehucht 'Brieke', liggen 2 begraafplaatsen, elk aan de kant van de straat, die als één geheel beschouwd kunnen worden. 'La Brique No 2' is de grootste van de twee en ligt langs de westkant van de straat, op een hoger niveau dan 'La Brique No 1'. De omgeving is licht heuvelachtig en hoofdzakelijk bebouwd.

Historische achtergrond

'La Brique' verwijst naar het gehucht 'Brieke', dat genoemd was naar een oude steenbakkerij, die hier stond voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak. 'La Brique Military Cemetery No 1' werd gestart in mei 1915 en zou gebruikt worden tot december 1915.

Op 5 juni 1915 nam de 6de divisie hier de sector over. De officieren van de '2nd Leinsters' beweerden dat ze nog steeds de geur van het gas konden ruiken, dat hier 2 maanden tevoren werd ingezet (22 april 1915).

Beschrijving

'La Brique Military Cemetery No 1' is een kleine, ongeveer rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 725 m², ontworpen door Sir R. Blomfield, met de medewerking van Major G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omgeven door een haag. De toegang wordt gevormd door een tweeledig smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 bakstenen zuilen, afgedekt met witsteen. Hier staat te lezen 'La Brique Military Cemetery Number 1 MCMXV'. Aan de achterkant van de linkse zuil is het registerkastje ingewerkt. De drietalige tekst van de landplaat zijn gegrift in een witstenen, lage, schuine tafel. Op deze begraafplaats is geen 'Cross of Sacrifice' aanwezig (wel op 'La Brique No 2'). Volgens het huidige register liggen op 'La Brique Military Cemetery No 1' 91 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet geïdentificeerd konden worden.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: La Brique Military Cemetery No 1 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196095 (geraadpleegd op ).