Station Vlamertinge met betonnen afsluiting

Beschrijving

Betreft goed voorbeeld van een klein station (halte) van het wederopbouwtype dat het midden houdt tussen de stations te Bissegem en Wervik, opgetrokken circa 1924 in een baksteenarchitectuur die voorzien is van natuurstenen gevelelementen en waarrond een klein stationsplein is aangelegd; samen met de stations te Wervik, Wevelgem, Komen, Bissegem bepaalt dit station het eigen architecturale karakter van de lijn Kortrijk-Poperinge .

De opkomst vanaf 1844-45 van tal van vennootschappen betrokken bij de bouw van spoorwegen en een 'boom' in de ontwikkeling van spoorlijnen, was een internationaal verschijnsel. Spoorwegen werden op korte tijd speculatieve beleggingen. De Provincie West-Vlaanderen kende reeds vanaf 1845 een grote belangstelling vanwege de in spoorwegen geïnteresseerde kapitaalgroepen. Deze provincie was onder meer dichtbevolkt en daarenboven stootte de aanleg van de lijnen, gezien het vlakke karakter van het grondgebied, op weinig topografische problemen wat uiteraard de kosten drukte.

In 1845 werd de 'Société des Chemins de fer de la Flandre occidentale' opgericht. Deze maatschappij concentreerde zich eerst op de aanleg van de lijn Brugge-Kortrijk (voltooid 14/7/1847) maar daar bleef het bij. Oorzaken hiervan waren de internationale financiële en politieke crisissen, de sterk onderschatte onkosten, de sterk overgewaardeerde aandelen en de banken die terugbetaling eisten.

Van de lijn Kortrijk-Poperinge werd het vak Kortrijk-Wervik pas ingehuldigd in: januari 1853. Daarop volgden de vakken Wervik-Komen: juni 1853; Komen-Ieper: maart 1854 en Ieper-Poperinge: 1854.

Klein station (halte) van circa 1924 van het wederopbouwtype (houdt het midden tussen de stations te Bissegem en Wervik) in baksteen met natuurstenen gevelelementen (hoekblokken segmentbogen, tussendorpels van de getoogde,vensters; geprofileerde afboording plint). Gevels: één bouwlaag, langsgevels van acht traveeën. Zadeldak afgewolfd, platte pannen. Ingangspartijen voor- en achtergevels geaccentueerd door afgewolfde insteekkappen. Omgeving: typische betonnen afsluiting (interbellum) met verticale rechte stijlen.

Bron: Beschermingsdossier DW002174