erfgoedobject

Red Farm Military Cemetery

bouwkundig element
ID
201134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201134

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen langs de Poperingseweg, naast huisnummer 502, op ongeveer 2500 meter ten westen van Vlamertinge, op ongeveer 700 meter ten westen van het gehucht Brandhoek, in een vlakke, landelijke omgeving. De begraafplaats is te bereiken via een graspad. 

Historiek

In en rond het dorp Vlamertinge, dat grotendeels buiten het bereik van de vijandelijke artillerie lag, waren tijdens de oorlog diverse medische posten ingericht. De begraafplaats is gelegen nabij een boerderij die 'Red Farm' werd geheten. Hier werd gestart met een medische post tijdens het Duitse Lente-offensief (voorjaar 1918). Vandaar dat in april 1918 gestart werd met deze begraafplaats. De laatste dode zou er in mei 1918 begraven worden.

Red Farm Military Cemetery is met 49 doden één van de kleinste begraafplaatsen in de Westhoek. Het gaat om 46 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 29 geïdentificeerd konden worden) en 3 burgerslachtoffers.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van A.J.S. Hutton.

Kenmerken

Kleine veelhoekige begraafplaats, met een oppervlakte van ongeveer 170m², omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren poortje, met links en rechts het opschrift op witte stenen: 'Red Farm Military Cemetery MCMXVIII'. De landplaten zijn verwerkt in een lage, schuine, witstenen tafel. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal vooraan. De graven liggen verspreid over drie rijen.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Red Farm Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201134 (Geraadpleegd op )