erfgoedobject

Red Farm Military Cemetery

bouwkundig element
ID: 201134   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201134

Juridische gevolgen

Beschrijving

In en rond het dorp Vlamertinge, dat grotendeels buiten het bereik van de vijandelijke artillerie lag, waren tijdens de oorlog diverse medische posten ingericht. De begraafplaats is gelegen nabij een boerderij die 'Red Farm' werd geheten. Hier werd gestart met een medische post tijdens het Duitse Lente-offensief (voorjaar 1918). Vandaar dat in april 1918 gestart werd met deze begraafplaats. De laatste dode zou er in mei 1918 begraven worden. Red Farm Military Cemetery is met 49 doden één van de kleinste begraafplaatsen in de Westhoek. Het gaat om 46 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 29 geïdentificeerd konden worden) en 3 burgerslachtoffers. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van A.J.S. Hutton.

Kleine veelhoekige begraafplaats, met een oppervlakte van ca. 170m², omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren poortje, met links en rechts het opschrift op witte stenen: 'Red Farm Military Cemetery MCMXVIII'. De landplaten zijn verwerkt in een lage, schuine, witstenen tafel. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal vooraan.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron     : Beschermingsdossier DW002418
Auteurs :  Decoodt, Hannelore


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Red Farm Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201134 (Geraadpleegd op 12-12-2019)