erfgoedobject

Hop Store Cemetery

bouwkundig element
ID
201135
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201135

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Hop Store Cemetery
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hop Store Cemetery
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen langs de Poperingseweg, achter het hopmagazijn (‘Hop Store’), op ongeveer 800 meter ten westen van de kerk van Vlamertinge, in een vlakke, landelijke omgeving. 

Historiek

In en rond Vlamertinge waren tijdens de oorlog diverse hoofdkwartieren voor artillerie-eenheden gevestigd, evenals medische posten.

Het hopmagazijn ten westen van het dorp lag binnen de ‘veilige zone’ (de vijandelijke artillerie kon er niet aan) en fungeerde tijdens de oorlog als medische post. De begraafplaats die er ontstond in mei 1915, lag gewrongen tussen een haag en de gebouwen van het hopmagazijn, waardoor de begraafplaats klein bleef. Er waren bovendien drainageproblemen, daar de begraafplaats laag gelegen was. De 'Royal Engineers' voerden er drainagewerken uit in 1917. De meeste doden die er begraven liggen, stierven in 1915 en 1917. Onder hen waren er 58 mannen van de 'Royal Artillery'. Het graf van een Fransman werd verwijderd.

Op Hop Store Cemetery liggen er volgens het huidige register 250 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Canadees begraven, allen geïdentificeerd. Op één 'headstone' staat bovenaan te lezen 'Buried elsewhere in this cemetery'.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect). 

Kenmerken

Kleine, langwerpige begraafplaats, grotendeels omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hek, geflankeerd door twee pijlers uit witte natuursteen, met registerkastje. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) is deels ingewerkt in de voormuur. Onderaan dit kruis, aan de buitenkant van de begraafplaats, staat het opschrift 'Hop Store British Cemetery MCMXV – MCMXVIII'. De teksten van de landplaten zijn gegrift in de voormuur. Onderaan het kruis, aan de kant van de begraafplaats, is een zitbank uitgespaard. De metalen informatieplaat ligt op een lage schuine tafel. De graven liggen vrij regelmatig verspreid over de vijf rijen.

 • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
 • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hopmagazijn

 • Is deel van
  Poperingseweg (Vlamertinge)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hop Store Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201135 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.