Gelegen langs de Poperingseweg, achter het hopmagazijn (‘Hop Store’), op ongeveer 800 meter ten westen van de kerk van Vlamertinge, in een vlakke, landelijke omgeving.
In en rond Vlamertinge waren tijdens de oorlog diverse hoofdkwartieren voor artillerie-eenheden gevestigd, evenals medische posten.
Het hopmagazijn ten westen van het dorp lag binnen de ‘veilige zone’ (de vijandelijke artillerie kon er niet aan) en fungeerde tijdens de oorlog als medische post. De begraafplaats die er ontstond in mei 1915, lag gewrongen tussen een haag en de gebouwen van het hopmagazijn, waardoor de begraafplaats klein bleef. Er waren bovendien drainageproblemen, daar de begraafplaats laag gelegen was. De 'Royal Engineers' voerden er drainagewerken uit in 1917. De meeste doden die er begraven liggen, stierven in 1915 en 1917. Onder hen waren er 58 mannen van de 'Royal Artillery'. Het graf van een Fransman werd verwijderd.
Op Hop Store Cemetery liggen er volgens het huidige register 250 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Canadees begraven, allen geïdentificeerd. Op één 'headstone' staat bovenaan te lezen 'Buried elsewhere in this cemetery'.
De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).
Kleine, langwerpige begraafplaats, grotendeels omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hek, geflankeerd door twee pijlers uit witte natuursteen, met registerkastje. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) is deels ingewerkt in de voormuur. Onderaan dit kruis, aan de buitenkant van de begraafplaats, staat het opschrift 'Hop Store British Cemetery MCMXV – MCMXVIII'. De teksten van de landplaten zijn gegrift in de voormuur. Onderaan het kruis, aan de kant van de begraafplaats, is een zitbank uitgespaard. De metalen informatieplaat ligt op een lage schuine tafel. De graven liggen vrij regelmatig verspreid over de vijf rijen.
Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2008: Hop Store Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125882 (geraadpleegd op ).
Gelegen langs de Poperingseweg, achter (circa 100m ten zuidoosten van) het hopmagazijn ('Hop Store'), op circa 800m ten westen van de kerk van Vlamertinge. Te bereiken via paadje naast huisnummer 328. Omgeving is landelijk en vlak.
In en rond Vlamertinge waren tijdens de oorlog diverse hoofdkwartieren voor artillerie-eenheden gevestigd, evenals medische posten. Het hoppemagazijn ten W van het dorp lag binnen de 'veilige zone' (de vijandelijke artillerie kon er niet aan) en fungeerde tijdens de oorlog als medische post.
De begraafplaats die er ontstond in mei 1915, lag gewrongen tussen een haag en de gebouwen van het hoppemagazijn, waardoor de begraafplaats klein bleef. Er waren bovendien drainage-problemen, daar de begraafplaats laag gelegen was. De 'Royal Engineers' draineerden de begraafplaats in 1917. De meeste doden stierven er in 1915 en 1917, waarvan er 58 behoorden tot de 'Royal Artillery'. 1 Frans graf werd verwijderd.
Kleine, langwerpige begraafplaats, ontworpen door Sir Reginald Blomfield (hoofdarchitect) en Captain J.S. Hutton (uitvoerend architect).
De begraafplaats wordt grotendeels omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte stenen. Achteraan is een stukje muur opgetrokken met natuursteen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 zuilen opgetrokken in witsteen. Hier bevindt zich het registerkastje. De grond is er geplaveid met witte natuurstenen. De 'Cross of Sacrifice' (type A1) is deels ingewerkt in de voormuur. Hier staat aan de buitenkant van de begraafplaats te lezen 'Hop Store British Cemetery MCMXV – MCMXVIII'. De teksten van de landplaat zijn gegrift in de voormuur en het kruis. Onderaan het kruis, aan de kant van de begraafplaats, is een zitbank uitgespaard. De CWGC-infoplaat ligt op een lage schuine tafel, nabij het kruis.
De graven liggen vrij regelmatig verspreid over de 5 rijen. Op 'Hop Store Cemetery' liggen volgens het huidige register 250 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 1 uit Canada begraven, allen geïdentificeerd. Op 1 'head-stone' staat bovenaan te lezen 'Buried elsewhere in this cemetery'.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Hop Store Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196052 (geraadpleegd op ).